Nagyvilág

A francia nők több mint fele volt már szexuális támadás áldozata

24.hu
24.hu

2017. 10. 20. 13:29

A francia nők 53 százaléka volt már szexuális támadás vagy zaklatás áldozata – derül ki az Odoxa közvélemény-kutató intézetnek a Le Figaro című napilap és a Franceinfo közrádió megbízásából készült felmérésből.

A pénteken közzétett tanulmány szerint a 35 év alatti nőknek több mint hatvan százaléka élt át ilyen jellegű helyzeteket.

Sárosdi Lilla mellett hajlandóak tanúskodni is
Sárosdi Lilla története a zaklatásáról már ott tart, hogy perelni akarják őt, de úgy tűnik, nem marad egyedül.

A megkérdezett nőknek 36, a férfiaknak pedig 6 százaléka volt áldozata szexuális támadásnak, amelyet a felmérés molesztálásként, fogdosásként vagy csókra kényszerítésként határozott meg.

A nők 38 százaléka, a férfiaknak pedig 5 százaléka munkahelyen kívül élt meg zaklatást, szexuális jellegű sértegetéseket, beszólásokat, megalázó megjegyzéseket, míg munkahelyi zaklatásnak a nők 17, a férfiaknak pedig 10 százaléka esett áldozatul.

A franciák kilencven százaléka úgy véli, hogy a szexuális zaklatás és támadás kérdése „fontos” probléma, a megkérdezettek fele szerint pedig „nagyon fontos”.

A felmérésből az is kiderült, hogy a nők 85, a férfiaknak pedig 74 százaléka, azaz a franciák 80 százaléka támogatja azt a jövő évben a parlament elé kerülő törvénytervezetet, amely alapján az utcai zaklatás szabálysértésnek minősülne és a zaklatót tettenérés esetén a rendőrség helyszíni bírsággal sújthatná.

Oppressive man behind a female victim.  The image depicts domestic violence, an abusive relationship, or a obsessive controlling partner.  The identities of the models are obscured.  This is an illustrative editorial and not real.  The man is clutching the woman who looks victimized.
Igen, benned van a hiba, ha nem érted, miről szól a Weinstein-ügy
Nyolc tipikus komment, amik bár ne születtek volna meg, de ha már így alakult, íme rájuk a válasz.

A felmérés arra is rávilágított, hogy a kérdés megítélésében erős generációs különbségek mutatkoznak. Amit a középkorú nők elfogadhatónak tartanak, azt egy 35 év alatti francia nő már nem fogadja el. Ilyen például a lányok utáni füttyögés az utcán. Ezt a 18 és 35 év közötti francia nők hatvan százaléka zaklatásnak vagy támadásnak tekinti, míg a 65 év feletti nőknek csak alig harmada.

A reprezentatív felmérés október 18-án és 19-én 995 francia nagykorú állampolgár megkérdezésével készült.

(MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.