Nagyvilág

Trump tagadja, hogy bunkó volt egy katona özvegyével

Az amerikai elnök szerint nem volt közömbös, amikor felhívta az elhunyt kommandós szeretteit. Szerintük igen.

Donald Trump vitába keveredett egy Nigerben elesett amerikai katona özvegyének mondott szavai miatt. La David Johnson kommandós feleségét és szüleit kedden hívta telefonon az elnök, hogy részvétét nyilvánítsa. (Johnson őrnagy az iszlamista terroristák elleni tűzharcban halt három társával együtt.) Szerdán Frederica Wilson, floridai demokrata párti képviselő a nyilvánossághoz fordult. Szerinte a részvétnyilvánításkor Trump közömbös volt, sajnálkozott ugyan, de azt mondta, hogy az elesett katona

tudta, hogy mire vállalkozik.

A képviselő közölte: amikor az özveggyel és a családdal a koporsó fogadására tartott, a kocsiban hallotta az elnökkel folytatott kihangosított beszélgetést, ami után az özvegy azt mondta, Trump még az elesett katona nevét sem tudta.

Donald Trump azonnal – szokása szerint Twitter-bejegyzésben – tagadta ezt, szerinte a történetet Wilson képviselő találta ki, bizonyítani tudja, hogy nem volt tiszteletlen az özveggyel.

Szomorú.

Így zárta bejegyzését az elnök.

Az özvegy nem nyilatkozott, de az elesett katona édesanyja a The Washington Post című lapnak megerősítette a képviselőnő által elmondottakat. Úgy fogalmazott, az elnök

tiszteletlenséget mutatott a fiam, a lányom, a férjem és én irántam is.

Egy miami tévének Cowanda Jones-Johnson pedig azt nyilatkozta:

szerintem ezt egy beszélgetés során lehet, de gyászoló özvegynek nem szabad mondani. Mindenki tudja, hogy ha háborúba mész, akkor lehet, hogy nem térsz vissza élve. Csakhogy erre nem kell emlékeztetned a gyászoló özvegyet.

Trump újságíróknak később szóban is megerősítette, nem azt mondta az özvegynek, amit szerinte a szájába adtak.

Az anya szavaira a Fehér Ház szóvivője nem reagált, de Sarah Huckabee Sanders elítélte a demokrata politikusnőt, aki csak politikai ügyet akar csinálni a telefonbeszélgetésből.

Olyan elnökről beszélünk, aki nagyon szereti országunkat, s aki a legnagyobb tisztelettel viseltetik az egyenruhát viselő nők és férfiak iránt, és aki telefonálni akart, hogy együttérzéséről biztosítsa a családot. (…) ebből megpróbálni ügyet kreálni, őszintén szólva visszataszító és gusztustalan.

Ugyanakkor a hét elején éppen az elnök kreált ügyet abból, hogy elődje, Barack Obama nem mindig hívta fel az elesett katonák hozzátartozóit. Kabinetfőnöke, John Kelly példáját hozta fel, akinek a fia 2010-ben Afganisztánban esett el.

Obama nem hívta fel John Kellyt, amikor a fiát, Robert Kelly hadnagyot akció közben megölték

– mondta Trump egy rádiós interjúban, majd közölte, hogy ő majdnem minden elesett katona családját felhívja, aminek az amerikai sajtó gyorsan  utánajárt, és meg is cáfolta Trump állítását. Obama egyébként valóban nem hívta fel a gyászoló Kelly családot. Egy évvel később viszont, más elesett katonák rokonaival együtt, őket is meghívta egy villásreggelire a Fehér Házba. (mti)

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik