Nagyvilág

Spanyolország elíndítja Katalónia autonómiájának felfüggesztését

Miután csütörtök délelőtt tízkor lejárt a katalán elnök határideje, a spanyol kormány szombaton elindítja Katalónia autonómiájának felfüggesztését – írja a BBC. A spanyol kormány ekkor alkalmazhatja az alkotmány 155.cikkelyét.

Mint korábban megírtuk, Madrid felszólította Barcelonát, hogy tisztázza: kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét. Erre egyértelmű választ nem kapott a spanyol központi kormány, és ezért ismételten felszólította a katalán kormányzatot a helyzet tisztázására, illetve leszögezte, a törvényességhez visszatérés megelőz bármilyen demokratikus párbeszédet.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő levélben figyelmeztette Puigdemontot, hogy csütörtökön 10 óráig van még ideje világosan választ adni Madrid kérdésére és visszatérni a törvényességhez.

Bár a spanyol kormány nem közölte, hogy konkrétan milyen lépéseket tesz, amennyiben a csütörtöki határidőig sem kap választ Barcelonából, felmerült annak lehetősége, hogy Madrid az alkotmány 155-ös cikkét fogja alkalmazni.

Ezzel olyan folyamatot indíthat el a spanyol kormány, aminek következtében Katalónia elveszítheti jelenlegi önrendelkezési jogát.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Alberto Estevez

Ajánlott videó

Olvasói sztorik