Nagyvilág

A máltai miniszterelnök az FBI-jal kerestetné meg a felrobbantott újságírónő gyilkosát

Annak ellenére, hogy Daphne Caruana Galiziát a legnagyobb ellenfelének tartotta.

Az FBI-tól és más, európai biztonsági szervezetektől is segítséget kér a máltai miniszterelnök, hogy megtalálják Daphne Caruana Galizia gyilkosát – olvasható a France24 honlapján. Ahogy arról a 24.hu-n is beszámoltunk, autójába rejtett pokolgéppel ölték meg Galiziát, aki Málta legismertebb oknyomozó újságírója volt.

Az újságíró egy rendkívül népszerű blogot szerkesztett, amely korrupciós ügyekre derített fényt, mint például a Panama-papírok máltai szálaira, és ezeknek gyakran politikusok is érintettjei voltak. Közöttük volt a miniszterelnök, Joseph Muscat is, ő azonban elítélte az újságíró megölését, amit a sajtószabadság elleni barbár támadásnak nevezett.

A miniszterelnök a „a legnagyobb ellenfelének” nevezte Galiziát, de ez nem akadályozza meg abban, hogy mindent megtegyen azért, hogy előkerüljön a tettes. Ugyanakkor ezzel egy időben Muscat megemlítette, hogy az újságírónő a halála előtt ellenzékét, a máltai Nacionalista Pártot érintő ügyekben kutakodott, jóllehet állítása szerint ezzel nem akarta senkire sem ráterelni a gyanút. Az ellenzék vezetője, Adrian Delia felszólította Muscatot, hogy mondjon le miniszterelnöki pozíciójáról, ugyanis nem tudta garantálni Galizia biztonságát a munkavégzése során.

Az újságíró fia kedden a Facebookra írt bejegyzésében részben a miniszterelnököt tette felelőssé édesanyja haláláért. Matthew Caruana Galizia szerint azért ölték meg az anyját, mert két dolog között állt: egyik oldalon a törvények, másikon pedig azok, akik megsértik ezeket. Hozzátette: soha nem fogja elfelejteni, ahogy kinyitotta az ajtót, miközben szólt az autó dudája. Két rendőr jelent meg, akik közölték: nem tudtak tenni semmit. A rendőrök megkérdezték, ki van az autóban, mire ő közölte, hogy az anyja, aki az ő tehetetlenségük miatt halt meg.

Kiemelt kép: AFP PHOTO/Matthew Mirabelli/Malta OUT

Ajánlott videó

Olvasói sztorik