Nagyvilág

Ferenc pápa szentté avatta az Újvilág első keresztény mártírjait

Szentté avatta Ferenc pápa vasárnap az Újvilág feltehetően első keresztény mártírjait, három tizenéves fiút, és további 32 személyt, zömükben szintén mártírokat.

A ceremónia a Szent Péter téren több tízezer fős tömeg előtt zajlott. Az Újvilág első keresztény mártírja feltehetően az a Cristoforo névre keresztelt indián fiú volt, akit a mai Mexikó területén ferences szerzetesek térítettek a keresztény hitre. A fiú 1527-ben, 13 évesen megpróbálta rábírni törzsfőnök apját, hogy pogány hitét cserélje fel a keresztényivel, ám az apa ezen annyira feldühödött, hogy saját kezével végzett fiával: előbb megverte, majd máglyára taszította.

Két évre rá két újabb fiúval végeztek ugyanazon a vidéken keresztény hitük miatt törzsbelijeik: a keresztségben Antonio nevet kapott fiú 12,  Juan pedig 13 évesen halt mártírhalált.

Ferenc pápa ugyancsak szentté avatott vasárnap 30 mártírt, akiket Brazíliában gyilkoltak meg 1645-ben hitük miatt. Őket azonban nem pogány őslakosok, hanem keresztények ölték meg: katolikusokat üldöző kálvinista holland zsoldosok.

A pápa szentté avatott továbbá egy olasz és egy spanyol papot. Előbbi a 18. században élt, utóbbi a 19-ik végén és a 20. elején. Ők nem voltak mártírok, munkásságukkal szolgáltak rá emlékük tiszteletére.

(mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik