Nagyvilág

Trump durván nekiment Iránnak

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban mondott pénteki beszédében azt mondta: Iránt fanatikus rezsim irányítja, olyan rezsim, amelynek soha nem szabad atomfegyverhez jutnia.

Az elnök szerint az iszlám köztársaság 1979 óta hatalmon lévő vezetése mind a mai napig, folyamatosan agressziót követ el, és a “diktatórikus vezetésnek” nem csupán az Egyesült Államok a céltáblája. Donald Trump utalt arra, hogy az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás előtt Irán otthont adott az al-Kaida terrorszervezet azóta likvidált vezetője, Oszama bin Laden fiának.  Trump szerint a szíriai polgárháborúban az Aszad elnök kormányzata által elkövetett atrocitásokat is Irán támogatásával hajtották végre.

Donald Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok újabb szigorú szankciókat vezet be Iránnal szemben.

A szankciók az iráni Forradalmi Gárdát érintik, s mint az elnök elmondta, már felhatalmazást is adott a pénzügyminisztériumnak a szankciók életbe léptetésére. Az amerikai elnök úgy vélekedett, hogy a 2015-ben megkötött atomalku – amelyet az Egyesült Államok története “legrosszabb” megállapodásának minősített – gazdaságilag és politikailag egyaránt mentőövet nyújtott Iránnak. “Vajon mire költötte Teherán az így megtakarított összeget?” – tette fel a kérdést Donald Trump.
Az elnök felszólította az Egyesült Államok szövetségeseit, hogy támogassák az amerikai szankciókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik