Nagyvilág

Elfogták a brüsszeli merénylő beszállítóját

Robbanószer előállítására alkalmas anyaggal látta el a napokban őrizetbe vett férfi a tavalyi brüsszeli öngyilkos robbantásokat végrehajtó terrorkommandó egyik tagját - jelentette a belga sajtó pénteken.

Brahim Tabich egy brüsszeli barkácsbolt üzletvezetőjeként kénsavat adott el az egyik későbbi merénylőnek, Ibrahim el-Bakraouinak, aki ezt pokolgépek készítésére használta fel – írta a De Standaard című helyi napilap névtelenséget kérő bennfentes forrásokra hivatkozva.

A 39 éves férfit még kedden vették őrizetbe, majd terrorszervezetben való részvétel, terrorista gyilkosságok és terrorcselekmények kísérlete miatt vádat emeltek ellene.

Az ügyben eddig tíz ember ellen indult eljárás a belga szövetségi ügyészség tájékoztatása szerint.

A név nélkül nyilatkozó illetékes arról is beszámolt, hogy a vádlott testvére, Ali Tabich jelenleg is börtönbüntetését tölti, amiért az al-Kaida terrorszervezet számára toborzott Belgiumban.

A Tabich-sal együtt kedden őrizetbe vett másik két embert csütörtökön szabadon engedték.

Tavaly március 22-én a belga fővárosban két helyszínen is terrortámadást hajtottak végre. A 32 ember halálát okozó robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. Az országban azóta is hármas, azaz súlyos fokozaton tartják a terrorkészültség szintjét, ami azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Emmanuel Dunand

Ajánlott videó

Olvasói sztorik