Nagyvilág

Berlini karácsonyi gázolás: hibázhattak a hatóságok

Egy jelentés szerint korábban el kellett volna fogni a merénylőt.

Súlyos hibákat követhettek el a német hatóságok a berlini karácsonyi vásáron tavaly történt gázolásos merénylet kapcsán – tárta fel a berlini városvezetés által kért vizsgálat. Megállapították: a rendőrségnek korábban is lett volna alkalma arra, hogy letartóztassa és kiutasítsa az elkövetőt, a tunéziai származású Anis Amrit, aki december 19-én teherautóval hajtott a tömegbe, megölve 12 embert. Négy nappal később Olaszországban lőtték agyon a merénylőt.

A jelentést ismertető volt ügyész, Bruno Jost azt mondta: bár a berlini rendőrség korábban értesülést szerzett arról, hogy Amri iszlamista szélsőséges lehet, csak hétköznapokon figyelték meg, majd pár hét után futni hagyták, azt gondolva, hogy piti drogkereskedő. Jost szerint ezért is elfoghatták volna, de az ügyészséggel való kommunikáció elégtelensége szerepet játszott abban, hogy kicsúszott a kezeik közül.

A jelentéstevő azt állítja: ha minden megfelelően zajlott volna, legalább egy időre fogva lehetett volna tartani Amrit. Jost hangsúlyozta: a férfi a terrorelhárító szervek látókörében volt, nem lehetett volna úgy kezelni, mint egy piti bűnelkövetőt. (BBC)

Ajánlott videó