Nagyvilág

Szlovákiában akarnak szobrot állítani Horthynak

Nemeshodoson fog állni a Horthy-mellszobor, bár az önkormányzat nem örül neki. Október végén lehet az avatás.

Nagy balhé lehet Szlovákiában abból, hogy Nemeshodoson, a református templom kertjében szobrot állíthatnak Horthy Miklósnak – ír róla az Új Szó. A református kormányzó mellszobrát a felvidéki lap szerint Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság vezetője adományozta. Budapestről buszt is indítanak majd az avatásra.

Zetényi-Csukásék már több Horthy-szobrot állítottak, zömmel magánterületen, mert az önkormányzatok és az állam sem támogatja, hogy közterületen legyen szobra a kormányzónak. Maga Orbán Viktor kormányfő is kétélűen szokott fogalmazni, dicsérve Horthy tevékenységét, hogy stabilizálta Trianon után az országot, de kárhoztatva második világháborús tevékenységét.

Hogy az október 29-re tervezett szoboravató tovább borzolja a kedélyeket, azon Hegedűs Lóránt, a szélsőjobbhoz közel álló lelkész mond majd beszédet. Budapesten is avatott már Horthy-büsztöt, meg is rótta az egyház érte.

Az Új Szó beszélt a helyi református lelkésszel, Kis-Csáji Juliannával is, aki nem tartja megosztónak Horthyt. Ellenben Balódi László nemeshodosi polgármester igen. Szerinte azért is problémás a szoborállítás, mert nem kértek önkormányzati engedélyt hozzá. Balódi szerint eleve az internetről szereztek tudomást az eseményről, pedig illett volna szólni a település vezetésének róla.

A szobornak, ha talapzatot akarnak építeni, akkor a községi hivataltól engedélyt kellett volna rá kérni, de ilyet nem kaptak. Mindenesetre lesz önkormányzati ülés, azon majd felhozzák a témát. Az biztos, hogy a polgármester nem tartja szerencsésnek a szoborállítást, pláne nem a megyei választások előtt napokkal.

(Kiemelt képünk illusztráció, Forrás: Hirtv.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik