Nagyvilág

Október 18-án kezdhetik a tárgyalásokat az új német kormányról

A CDU/CSU mellett a liberálisok és a zöldek vesznek részt a megbeszéléseken.

Október 18-ra hívja meg a CDU/CSU német jobbközép pártszövetség a liberális FDP-t és a Zöldeket a kormányzati együttműködés lehetőségeinek felmérést célzó első egyeztetésre – jelentette be hétfőn Berlinben Angela Merkel német kancellár, a CDU elnöke.

A testvérpárt CSU vezetőjével, Horst Seehofer bajor kormányfővel tartott tájékoztatóján elmondta: a pártszövetség azt tervezi, hogy október 18-án először az FDP-vel, majd a Zöldekkel folytatják le az első, úgynevezett szondázó megbeszélést, majd két nappal később, október 20-án mind a két lehetséges koalíciós partnerrel együtt tartanak egy második fordulót. Amennyiben meg tudnak egyezni, létrejön a pártok színei alapján (fekete, sárga, zöld) Jamaica-koalíciónak nevezett kabinet.

Angela Merkel kiemelte, hogy vasárnap egy „klasszikus kompromisszummal” lezárták a menekültekről a pártszövetségen belül folytatott vitákat, ami lehetővé teszi, hogy a CDU/CSU egységesen, közös álláspontot képviselve kezdje el a kormányalakítás folyamatát. Horst Seehofer hangsúlyozta, hogy pártja nagyon elégedett a kompromisszummal.

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/Odd ANDERSEN

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik