Nagyvilág

Tízezrek tüntetnek, mert félnek Spanyolország széthullásától

Körömrágva várja az egész Ibériai-félsziget, mi lesz kedden a katalán parlament ülésén.

Egységpárti tüntetések zajlanak Madridban, válaszul a katalánok elszakadási törekvéseire – írja a BBC News. A spanyol fővárosban tízezrek vonultak az utcákra, miközben Barcelonában is sokan tüntetnek, politikai párbeszédet követelve. Az egyik legsokatmondóbb molinón ez áll:

Spanyolország jobb, mint a vezetői.

Eközben a spanyol kormány ezt megkönnyítő rendelete miatt egyre több Katalóniában székelő cég jelenti be, hogy máshova költözteti székhelyét. A Caixa Alap, ami az egyik legjelentősebb spanyol bank tulajdonosa, Palma de Mallorcára költözik.

A spanyol kormány puhult is egy csöppet, pénteken elnézést kértek a 900 körüli sérülttel járó összecsapások miatt, amiket sokszor az agresszív rendőri erők provokáltak ki a szavazóköröknél. A kormány új álláspontja az, hogy Katalóniában előrehozott választásokat kellene tartani, hogy új kormány álljon fel az autonóm tartományban.

Most mindenki Carles Puigdemont katalán kormányfő beszédére vár: kedden akár az elszakadást is bejelentheti a helyi parlament előtt, amire szerinte az erőszakkal levert, de részben megtartott múlt hétvégi népszavazás adhat alapot. Ott és akkor a 43 százaléknyi megjelent 90 százaléka szavazott az elszakadásra. Kritikák szerint túl sok volt a szavazási szabálytalanság, hogy a referendum érvényes legyen.

Mindenesetre a parlament ülését a spanyol Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette, pedig gyanús, hogy a katalán gyűlés itt kikiáltja a függetlenséget. Érdekesség, hog Artur Mas előző katalán kormányfő azt nyilatkozta a Financial Timesnak, hogy Katalónia még nem áll készen a függetlenségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik