Nagyvilág

Dánia is betiltja a burkát

Beállt az európai országok hosszú sorába Dánia is, mert ők is a nők elnyomásának tekintik az arcot elfedő hacukát.

A franciák, hollandok, belgák, bolgárok, norvégok, október elején pedig az osztrákok léptek burkaügyben, hogy betiltsák a teljes testet láthatatlanná tévő, bő muszlim női öltözeteket. Az indok általában biztonsági jellegű, így történt most Dániában is.

A Daily Mail arról ír, a dán parlament pártjainak zöme támogatta a burka és a nikáb betiltásáról szóló javaslatot. Ezek azok a viseletek, amik teljesen vagy részben eltakarják viselőjük arcát: a burka egy hálós résszel takar, a nikáb a szemeknél hagy rést.

Nagy vita megy Európában a legkonzervatívabb muzulmán női öltözetekről évek óta. Az egyik oldal a vallási szabadságot kéri számon a tiltást szorgalmazókon, a másik oldal pedig állítja, kulturálisan idegen ez az öltözet Európától, ráadásul a nők elnyomásának szimbóluma.

Jabob Elleman-Jensen, a dán Liberális Párt (kormánypárt) szóvivője elmondta, nem egy vallási öltözetet tiltanak be, hanem az arc elfedését. A Dán Néppárt és a Szociáldemokraták is támogatták a javaslatot, ami kb. 200 dániai nőt érinthet.

(Kiemelt kép: Getty Images Hungary)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik