Nagyvilág
Las Vegas Metro Police officers confer near a staging area in the intersection of Tropicana Avenue and Las Vegas Boulevard South after a mass shooting at a music festival on the Las Vegas Strip in Las Vegas, Nevada, U.S. early October 2, 2017. REUTERS/Las Vegas Sun/Steve Marcus

Vegasi mészárlás: kiiktatnának egy sunyi trükköt a fegyvergyártók

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 10. 05. 21:23

Egy egyszerű kis szerkentyűt akar mindenki betiltani az USA-ban, mert az automatává varázsol félautomata fegyvereket.
Korábban a témában:

A legfontosabb kérdés talán az volt az 59 halottat követelő Las Vegas-i mészárlás után, hogy miként tud szert tenni (még a liberális amerikai fegyverszabályozás ellenére is) sorozatlövő fegyverre. Jogilag nem tudna, csak félautomata fegyvert lehet az Egyesült Államokban venni, aminek a mechanizmusát nem is szabad úgy átalakítani, hogy automatává váljon.

De volt eddig egy kiskapu, a bump stock, azaz a rugós válltámasz, amivel nem kell lövésenként húzogatni a ravaszt (tudjuk, elsütőbillentyűt), hanem a fegyver visszarúgását és annak energiáját kihasználva az egyszerű fa-műanyag kiegészítő eléri, hogy a fegyver ugrálása miatt újra meg újra meghúzza az ember a ravaszt. Ennek folytán automatává válik a fegyver.

Tilalomfa

Ennek betiltásában még a fegyverlobbi csúcsszerve, a Nemzeti Puskaszövetség (NRA) is benne lenne – írja a BBC News. Pontosabban azt írták közleményükben, további szabályozásoknak kéne alávetni a bump-stockokat. A dologban a fegyverlobbinak könnyen lefekvő republikánus politikusok is benne lennének.

Az NRA közleményében azért kimutatja a foga fehérjét. Azokat a politikusokat támadja, akik szigorúbb fegyverszabályozást szeretnének. Hiszen a fegyvertartás betiltása után semmit sem tehetnének a jogtisztelő amerikai állampolgárok, ha rájuk támadnak (nem mintha az elmúlt nagy mészárlások idején bárki bármit is tudott volna tenni).

Megemlítik még, hogy épp a fegyverviselés korlátozásáért síkra szálló előző elnök, Barack Obama idején legalizálta a bump-stockokat az Alkohol-, Dohány- és Fegyverügyi Iroda. Mindenesetre Dianne Feinstein demokrata képviselő szerdán benyújtott egy törvényjavaslatot a bump-stockok betiltásáról, majd a republikánusok is benyújtották a sajátjukat. A Fehér Ház pedig jelezte, nyitott a kérdés megtárgyalására.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.