Nagyvilág

Börtönnel büntetnék, aki terrorista tartalmakat nézeget a neten

A brit belügyminiszter felszólította a közösségi oldalak üzemeltetőit, hogy azonnal cselekedjenek.

Az interneten megjelenő terrorista tartalmak megtekintése is súlyos bűncselekmény lehet Nagy-Britanniában a kormány tervei szerint – erről az ország belügyminisztere beszélt kedden.

Amber Rudd a kormánypárt kongresszusán kifejtette: most is szinte akadálytalanul lehet feltölteni terrorcselekményekre szító, gyűlöletkeltő, radikalizáló tartalmakat az internetre, ahol ezek túlságosan könnyen, másodpercek alatt hozzáférhetővé válnak. A miniszter szerint ennek véget kell vetni, mert egyes esetekben a támadások előkészületei is az online felületeken történnek.

A brit kormány olyan szigorítást tervez, ami értelmében 15 évig terjedő börtönnel sújtanák mindazokat, akik rendszeresen ilyen tartalmakat nézegetnek. A jelenlegi törvények csak azt rendelik büntetni, ha valaki letölt és tárol terrorista tartalmakat, a rendszeres megtekintést viszont nem.

Rudd a konzervatív párt kongresszusán bejelentette azt is, hogy a készülő törvénymódosítás alapján szintén 15 évig terjedő börtönbüntetést lehet kiróni majd azokra, akik terrorcselekmény elkövetése céljából tesznek közzé információkat a rendőrségről vagy a brit fegyveres erőkről.

A miniszter felszólította a közösségi felületeket üzemeltető vállalatokat, köztük a Facebookot, a Twittert és a Google-t, hogy sürgősen fejlesszenek ki olyan technológiai megoldásokat, amelyek megtisztítják felületeiket a terrorista és radikalizáló tartalmaktól. „Cselekedjenek haladéktalanul, tegyenek eleget erkölcsi kötelezettségeiknek” – üzente a cégeknek Rudd. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik