Nagyvilág

A Barcelona sztárja szerint elfogadhatatlan, hogy a rendőrök verik a katalán szavazókat

Október 1-jén rendezik Katalóniában a spanyol állam által alkotmányellenesnek bélyegzett referendumot, amellyel a katalánok kiválnának Spanyolországból. Az ország leggazdagabb tartománya már így is rendkívüli helyzetben van, de a katalán mozgalom új nemzetállamot akar kikiáltani.

38 ember sérült meg Katalóniában, miután gumilövedékkel oszlattak a rendőrök
Kezdenek elszabadulni az indulatok a függetlenségi népszavazáson.

A spanyol rendőrök viszont brutális agresszivitással lépnek fel a szavazók és a szavazóhelyiségek ellen. A férfiakat rugdossák, ütlegelik, a nőket a hajuknál fogva dobálják ki az épületekből.

A legnagyobb katalán egyesület, az FC Barcelona természetesen nagyon komoly szerepet vállal a tartományban. Többek között a klub vezetői és a legjobb futballisták is erős katalán öntudattal rendelkeznek, Gerard Piqué, a csapat Európa-bajnok és világbajnok hátvédje például nemrég nyíltan kimondta, joga van szavazni.

Vasárnap reggel az első között állt az urnánál, majd elmondta, mit gondol az akkor már javában zajló rendőri túlkapásokról.

Szégyenletes dolgok történnek az utcákon. Azt még nem tudom, hogy megtarthatjuk-e a Las Palmas elleni meccset, de beszélünk róla az öltözőben, az biztos

mondta a futballista, aki miután leadta a szavazatát, a Twitterére ezzel az aláírással posztolt róla:

Épp most szavaztam. Együtt nem állíthatnak meg minket az alkotmányos jogaink gyakorlásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik