Nagyvilág

Vasárnap ismét tiltakozó ribiktől lesz hangos Los Angeles

Ha a nők nem akarnak szexuális zaklatás áldozatai lenni, talán nem kéne úgy öltözniük, mint holmi közönséges ribancoknak!

Jelentette ki 2011 áprilisában egy torontói rendőrtiszt, akinek szavai hatalmas felháborodást váltottak ki szerte a világban. A szexista mondatra az úgynevezett SlutWalk mozgalommal reagáltak a megszólítottak, először természetesen Torontóban, majd Amerika, Ausztrália, India és Európa nagyvárosaiban is nők ezrei vonultak utcára. A magyarul RibiSétának fordított felvonulás tulajdonképpen tiltakozás azzal a torz és nagyon ártalmas meggyőződéssel szemben, hogy a provokatív megjelenés lényegében felhívás keringőre, sőt, egyenesen feljogosítja a másik felet az erőszakra.

A mozgalom támogatói az áldozathibáztatás, az erőszak, a nők lealacsonyítása és a mások megbélyegzése ellen elemlik fel a hangjukat.

Bár az ötlet eredetileg nem Amber Rosetól származik, mára mégis a 2015-ben, Los Angelesben elindított, saját nevével fémjelzett felvonulás lett a legismertebb és leghangosabb Slutwalk. Nem csoda egyébként, hogy a Kanye West farvizén beevező ex-sztriptíztáncos nő, majd modell és énekesnő úgy érezte fel kell karolnia a mozgalmat, hiszen ő az egyik celeb, akire harsánysága miatt szeretik ráragasztani a ribanc címkét.

Az indulás mondjuk nem volt éppen könnyű, a The Amber Rose SlutWalk néven futó felvonulást az első évben – a rajongóktól és néhány hírességtől eltekintve – szinte senki nem akarta támogatni. Kezdetben még a feministák sem szavaztak bizalmat neki.

Mivel táncos voltam, nem hitték el, hogy okos vagyok és képesek lehetek fontos ügyek mellett kiállni, összehozni értelmes dolgokat. De nem baj, ez szuper kihívás. Szeretem megváltoztatni az emberek véleményét.

-emlékezett vissza Amber néhány napja egy interjúban.

A modell ugyanebben az interjúban megjegyezte: személy szerint Melania Trump nagy rajongója, de nem várhatja el tőle, hogy részt vegyen az erőszak elleni menetelésen. Ennek ellenére alig várja azt a pillanatot, amikor a First Lady végre tudatára ébred, és elhagyja Donald Trumpot.

Galéria
Fotó: WireImage/Earl Gibson III

Az eltökéltség meghozta a gyümölcsét, az első évben 2000 résztvevőt vonzó megmozdulásra idén 20 ezer embert várnak, az egynapos provokatív hangulatú felvonulás pedig egy egész hétvégén át tartó rangos rendezvénnyé nőtte ki magát. A The Amber Rose SlutWalk feminista gyűléssé avanzsált, és szintet is lépett: a Dél-Kaliforniai Egyetem melléjük állt, és egy nyitott női konferenciával bővítették az őszi eseményt.

A szombati napon előadásokat, workshopokat és panelbeszélgetéseket tartanak kapcsolódó témákról. Többek között a nők jogai, a biztonságos szex, a párkapcsolat, bosszúpornó és az önvédelem is terítékre kerül.

De egyetem ide, tudomány oda, sem Amber, sem a mozgalom nem hazudtolja meg önmagát. A celeb néhány hónapja szőrős szeméremdombjáról posztolt egy fotót, amit az Instagram gyorsan le is tiltott, vasárnap pedig utcára vonulnak a ribik és előkerülnek a merész miniszoknyák, bugyik, neccharisnyák, és haspólók, vagy éppen a kinyúlt, bő pulcsik és a zárt ruhadarabok a fejek felett a transzparensekkel:

EZ VOLT RAJTAM, AMIKOR MEGERŐSZAKOLTAK!

Amber egyébként alig várja a hétvégét. A napokban nosztalgiázott is egyet egy tavalyi Instagram videóval, amin eléggé átjön a SlutWalk hangulata.

Kiemelt kép: FilmMagic/Amanda Edwards

Ajánlott videó

Olvasói sztorik