Nagyvilág

Kevesebb menekült, kevesebb adó – Trump-ígéretek földje

45 ezer menekültet fogadnának be jövőre. Az elnök beígérte az utóbbi 80 év legnagyobb adócsökkentését is.

Donald Trump kormánya 45 ezer főben maximálná a 2018-as pénzügyi évben befogadandó menekültek számát. A Fehér Ház kongresszusnak megküldött jelentése szerint a kormányzat azt javasolja a törvényhozóknak, hogy az Egyesült Államok Afrikából 19 ezer, Kelet-Ázsiából 5000, Európából és Közép-Ázsiából 2000, Latin-Amerikából és a karibi térségből 1500, a Közel-Keletről és Ázsia déli vidékeiről összesen maximum 17500 menekültet fogadjon be. Politikusok még nem kommentálták a tervet, amely összhangban áll az elnök választási ígéreteivel.

Donald Trump közben országjáró körútra indult, hogy a republikánusok tervezett adóreformját népszerűsítse. Indianapolisban tartott nagygyűlésén felvázolta a főbb célokat: az adórendszer egyszerűsítését és a középosztályt terhelő, valamint a vállalati adók csökkentését. 35 százalékról 20-ra mérsékelné a vállalati nyereségadót, a személyi jövedelemadó hét kategóriáját háromra csökkentené: a progresszív jövedelemadózás három sávja 12, 25 és 35 százalékos adót állapítana meg.

Ez lesz az elmúlt 80 év legalacsonyabb adója a kis- és középvállalkozások számára

– fogalmazott az elnök, aki szerint a dolgozó emberek érdekében csökkentenék a jövedelemadót és törölnének el számos adófajtát, köztük az ingatlanadót.

Elemzők ugyanakkor jelezték, hogy az ingatlanadó eltörlése a tehetőseknek kedvez és a vállalati nyereségadó csökkentésének előnyeit sem a kis-, hanem a nagyvállalatok élveznék jobban.  

Az adóreform előirányozza többi között a gyermekek után járó adókedvezmények növelését, a jótékonysági szervezeteknek felajánlott összegek adóból történő, az eddiginél nagyobb arányú leírását.

Nincs ok arra, hogy demokraták és republikánusok miért ne dolgozzanak együtt a kongresszusban, hogy megszavazzák ezt az amerikai nép számára óriási győzelmet jelentő tervet

– mondta Trump Indianapolisban.

A Fehér Ház a republikánus politikusokat a terv nyilvánosságra hozatala előtt a kongresszusban tájékoztatta az adóreform részleteiről. A republikánus politikusok szinte egyöntetűen úgy vélték, a nagyarányú adócsökkentés segíti a gazdaság növekedését. Paul Ryan házelnök szerint

ma nagy lépést teszünk, hogy megszabadítsuk Amerikát a működésképtelen adórendszertől.

A demokraták fenntartásaikat hangoztatták, mondván, a tervbe vett csökkentések éppen a tehetős rétegeket segítik, nem a bérből és fizetésből élők tömegeit. Chuck Schumer, a kongresszus egyik legbefolyásosabb demokrata politikusa, a demokraták szenátusi frakcióvezetője csalódottságának adott hangot, mert szerinte az adóreform nem tükrözi Donald Trump korábbi ígéretét, miszerint a középosztályt kívánja segíteni. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik