Nagyvilág

Kevesebb menekült, kevesebb adó – Trump-ígéretek földje

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 09. 28. 07:33

45 ezer menekültet fogadnának be jövőre. Az elnök beígérte az utóbbi 80 év legnagyobb adócsökkentését is.

Donald Trump kormánya 45 ezer főben maximálná a 2018-as pénzügyi évben befogadandó menekültek számát. A Fehér Ház kongresszusnak megküldött jelentése szerint a kormányzat azt javasolja a törvényhozóknak, hogy az Egyesült Államok Afrikából 19 ezer, Kelet-Ázsiából 5000, Európából és Közép-Ázsiából 2000, Latin-Amerikából és a karibi térségből 1500, a Közel-Keletről és Ázsia déli vidékeiről összesen maximum 17500 menekültet fogadjon be. Politikusok még nem kommentálták a tervet, amely összhangban áll az elnök választási ígéreteivel.

Donald Trump közben országjáró körútra indult, hogy a republikánusok tervezett adóreformját népszerűsítse. Indianapolisban tartott nagygyűlésén felvázolta a főbb célokat: az adórendszer egyszerűsítését és a középosztályt terhelő, valamint a vállalati adók csökkentését. 35 százalékról 20-ra mérsékelné a vállalati nyereségadót, a személyi jövedelemadó hét kategóriáját háromra csökkentené: a progresszív jövedelemadózás három sávja 12, 25 és 35 százalékos adót állapítana meg.

Ez lesz az elmúlt 80 év legalacsonyabb adója a kis- és középvállalkozások számára

– fogalmazott az elnök, aki szerint a dolgozó emberek érdekében csökkentenék a jövedelemadót és törölnének el számos adófajtát, köztük az ingatlanadót.

Elemzők ugyanakkor jelezték, hogy az ingatlanadó eltörlése a tehetőseknek kedvez és a vállalati nyereségadó csökkentésének előnyeit sem a kis-, hanem a nagyvállalatok élveznék jobban.  

Az adóreform előirányozza többi között a gyermekek után járó adókedvezmények növelését, a jótékonysági szervezeteknek felajánlott összegek adóból történő, az eddiginél nagyobb arányú leírását.

Nincs ok arra, hogy demokraták és republikánusok miért ne dolgozzanak együtt a kongresszusban, hogy megszavazzák ezt az amerikai nép számára óriási győzelmet jelentő tervet

– mondta Trump Indianapolisban.

A Fehér Ház a republikánus politikusokat a terv nyilvánosságra hozatala előtt a kongresszusban tájékoztatta az adóreform részleteiről. A republikánus politikusok szinte egyöntetűen úgy vélték, a nagyarányú adócsökkentés segíti a gazdaság növekedését. Paul Ryan házelnök szerint

ma nagy lépést teszünk, hogy megszabadítsuk Amerikát a működésképtelen adórendszertől.

A demokraták fenntartásaikat hangoztatták, mondván, a tervbe vett csökkentések éppen a tehetős rétegeket segítik, nem a bérből és fizetésből élők tömegeit. Chuck Schumer, a kongresszus egyik legbefolyásosabb demokrata politikusa, a demokraták szenátusi frakcióvezetője csalódottságának adott hangot, mert szerinte az adóreform nem tükrözi Donald Trump korábbi ígéretét, miszerint a középosztályt kívánja segíteni. (mti)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungarian director István Szabó at the German Directors Award Metropolis ceremony at the University of Television and Film in Munich, Germany, 09 November 2014. Szabó is receiving an award for his life's work. This is the 4th time the prize, which comes with a 50,000 EUR endowment is awarded. Photo: TOBIAS HASE/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.