Nagyvilág

Betiltatta a börtönben a dohányzást egy gyilkosságért elítélt férfi – a rabtárasai meg akarják ölni

Beperelte Missouri állam büntetésvégrehajtó rendszerét Ecclesiastical Washington, aki életfogytig tartó börtönbüntetését tölti, mert megfojtott két nőt a nyolcvanas években. Az elítéltet az zavarta, hogy a passzív dohányzás rongálja az egészségét, ezért azt próbálta elérni, hogy a bíróság az állam börtöneiben teljesen tiltsa be a dohányzást. Sikerrel járt, ám győzelmének nem várt mellékhatása lett: a rabtársai meg akarják gyilkolni.

Az asztmás Washington évek óta folytatott jogi harcot azért, hogy füstmentessé tegye a börtönöket Missouriban, mert többször került már egy zárkába láncdohányosokkal, ami nagyon zavarta. Bár az állam börtöneiben, tíz éve, elvileg már csak a kijelölt helyeken lehet dohányozni, az őrök nem mindig tudják betartatni a szabályt, az elítéltek pedig bármikor vásárolhatnak maguknak cigarettát a börtön boltjában.

Ennek azonban 2018. április elsején vége. Attól a naptól kezdve, Missouri valamennyi börtönében tilos bármilyen dohánytermék birtoklása, kereskedelme, és használata. Az állami büntetésvégrehajtás erről mind a 32 ezer rabot tájékoztatta. Washington élete azóta veszélyben van, dohányos rabtársai meg akarják ölni. A férfit már átszállították egy másik börtönbe, de az ügyvédje szerint ez nem elég, Washingtonnak egy másik államban kellene folytatnia büntetése letöltését.

Az Egyesült Államok szövetségi börtöneiben már régebben betiltották a dohányzást, egy 2015-ös tanulmány pedig azt írta, az állami hatáskörben működő fegyintézetek 87 százalékában, szintén gyújthatnak rá a rabok. Missouri az egyik utolsó állam volt, ahol a fogvatartottak még füstölhettek.

(Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik