Nagyvilág
MOSCOW, RUSSIA - DECEMBER 23: Russian Presidential Spokesman Dmitry Peskov attends an annual news conference held by Russia's President Vladimir Putin, at Moscow's World Trade Centre, in Moscow, Russia, on December 23, 2016. 
 Russian Presidential Press and Information Office / Anadolu Agency

A Kreml Szijjártóval van

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 09. 26. 14:33

Elavultnak és félresikerültnek minősítette az ukrán oktatási törvény több rendelkezését Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden Moszkvában.
Korábban a témában:

Nem tartjuk korszerűnek és jól sikerültnek ennek a törvénynek egy sor rendelkezését

– hangoztatta Peszkov.

A szóvivő emlékeztetett rá, hogy a jogszabály nagyon kemény reagálást váltott ki több, Ukrajnával szomszédos államban. Mint mondta, Moszkvának aggályai vannak a törvény további érvényesítésével kapcsolatban.

Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn írta alá az új oktatási törvényt, amelyet szeptember 5-én fogadott el a kijevi parlament, és amely a kisebbségi nyelveken történő oktatás visszaszorítása miatt komoly tiltakozásokat váltott ki belföldön és külföldön, köztük Magyarországon is.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatója
Szijjártó megfenyegette Ukrajnát
Az ukrán elnök aláírta az új oktatási törvényt, a külügyminiszter garantálja: Ukrajnának mindez fájni fog a jövőben.

Az orosz külügyminisztérium korábban bejelentette, hogy az oktatási törvény ellentétes Ukrajna alkotmányával, mert megsérti az oroszajkú lakosság érdekeit és a totális elukránosítást célozza.

Az orosz parlament alsóházának a FÁK-országok és az eurázsiai integráció ügyeiben illetékes bizottsága múlt kedden nyilatkozattervezetet terjesztett elő az akkor még Porosenko által alá nem írt ukrán oktatási jogszabályról, amely a dokumentum szerint megfosztja az állampolgárokat az anyanyelvükön való tanulás jogától.

Az Állami Duma nyilatkozattervezete rámutat, hogy a jogszabály csak az óvodákban és az általános iskola 5. osztályáig szavatolja az anyanyelvi oktatáshoz való jogot az Ukrajna tősgyökeres népeihez és nemzeti kisebbségeihez tartozó személyek számára.

Emellett azt tervezik, hogy az 5. osztályig is csak 2020-ig oktatják majd a nemzeti kisebbségek nyelvén a tantárgyakat, azt követően pedig az oktatást Ukrajnában teljességgel és kizárólagosan ukránosítják majd.

(MTI, kiemelt kép: Europress)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.