Nagyvilág

ENSZ: Moszkva eltiporja az emberi jogokat a Krímben

A jog mint olyan, nem igazán létezik az oroszok által megszállt Krímben: letartóztatások, kínzások, kivégzések jellemzik az ottani életet az ENSZ szerint.

Súlyos vádakkal illette az ENSZ Oroszországot, ami illegitim módon, 2014 óta megszállva tartja a nemzetközi jog szerint Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet – írja a BBC News. Az ENSZ szerint súlyos jogsértések zajlanak a félszigeten önkényes letartóztatások, kínzások és legalább egy alkalommal kivégzések történtek.

A világszervezet emberi jogi vezetője, Zeid Raad al-Husszein kijelentette, sürgősen szükség lenne az elszámoltathatóságra. A jelentés szerint az orosz megszállók nem kímélik a magántulajdont sem, amikor házkutatásokat tartanak. Eközben foglyok százait vitték jogellenesen orosz börtönökbe a Krímről.

A helyi tisztviselőknek le kellett mondaniuk ukrán állampolgárságukról, ha nem tették meg, elvesztették állásukat. Eközben az ukrán nyelv oktatása teljesen eltűnt az iskolákból.

A lakosság 12 százalékát kitevő tatárok – akiket az oroszokkal barátkozó, de korábban védő Törökország is magukra hagyott – is célpontok. Szervezetüket, a Medzsliszt terrorszervezetnek nyilvánították, miután az bojkottálta az elcsalt csatlakozási népszavazást. A Medzslisz illegálissá tételével a tatárok jogai is csorbultak.

Oroszország egyelőre nem kommentálta a jelentést, ami Ukrajnában készült interjúk alapján. Ennek oka, hogy az ellenőröket nem engedte be a Krímre a megszálló Moszkva. Hosszein szerint az oroszok amúgy sem sietnek kivizsgálni a jogsértéses eseteket, ez pedig csak biztatás a jogsértések elkövetői felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik