Nagyvilág

Bármelyik pillanatban kitörhet Bali vulkánja

Közel 35 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát az indonéziai Bali szigetén, miután a hatóságok figyelmeztettek, bármelyik pillanatban kitörhet egy aktív vulkán.

Az elmúlt napokban több száz apró rengést regisztráltak a Mount Agung tűzhányó környékén, ezért elrendelték annak 12 kilométeres körzetében való evakuálását.

Bali főbb turistalátványosságai és repülőtere egyelőre nincsenek veszélyben. A két közkedvelt turistaközpont, Kuta és Seminyak városa nagyjából hetven kilométerre van a vulkántól.

Az indonéz nemzeti vulkanológiai központ tájékoztatás szerint augusztusban figyelték meg először a szeizmikus aktivitást, majd szeptember 14-én normálisról éberre növelték a készültségi szintet. Mostanra a lehető legmagasabb, négyes, veszélyes riasztás van érvényben.

A helyiek iskolákban és hivatalokban kerestek menedéket. A Reuters tudósítása szerint sokan még most is hazajárnak napközben, és az élet továbbra is normális kerékvágásban zajlik.

A tengerszint feletti 3000 méteres magasságban fekvő Mount Agount Bali keleti partjainál található, és igen népszerű a turisták körében.

A Mount Agung az egyike az Indonéziában lévő 130 aktív vulkánnak. Legutóbb 1963-ban tört ki, akkor ezer ember veszítette életét. Mivel Bali népessége az elmúlt évtizedekben nagyon megugrott, a hatóságok attól félnek, hogy ezúttal még több áldozatot követelne a természeti csapás.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik