Nagyvilág

Trump újabb szankciókkal sújtotta Észak-Koreát

Donald Trump amerikai elnök New Yorkban elmondta, hogy az általa elrendelt büntetőintézkedések olyan magánszemélyeket, vállalatokat és pénzintézeteket céloznak, akik, illetve amelyek a többi között a textilipari, halászati, kézműipari és információs technológiai ágazatokban folytatnak kereskedelmet Észak-Koreával.

Észak-Korea szerint olyan volt Trump beszéde, mint a kutyaugatás
Először reagáltak az amerikai elnök monológjára.

Trump szerint emellett az amerikai kormányzat szankciókkal fenyegette meg a phenjani rezsimmel folytatott kereskedelmet pénzelő külföldi bankokat is.

A külföldi bankoknak világos választási lehetőségük lesz, velünk vagy Phenjannal üzletelnek

– hangoztatta az amerikai elnök Abe Sindzó japán kormányfővel és Mun Dzse In dél-koreai államfővel tartott csütörtöki munkavacsoráján.

A büntetőintézkedések emellett az észak-koreai hajózást, illetve a kommunista állam teljes kereskedelmi kapcsolatrendszerét is érintik majd. Trump szerint a kínai központi bank már utasítást adott a kínai kereskedelmi bankoknak, hogy függesszék fel az üzleti kapcsolataikat Észak-Koreával.

Az amerikai elnök hangsúlyozta: az intézkedések célja, hogy elvágják a phenjani rezsim atomprogramját lehetővé tevő pénzügyi forrásokat. Trump emellett Phenjan elleni további lépésekről is egyeztetni akar Japánnal és Dél-Koreával. Ugyanakkor arra az újságírói kérdésre, hogy lehetséges-e még a párbeszéd Észak-Koreával, úgy válaszolt:

Miért is ne?

Abe Sindzó támogatásáról biztosította a szankciókat, amelyek szerinte a nyomásgyakorlás újabb fokozatát jelentik az észak-koreai vezetéssel szemben.

(MTI)

Kiemelt kép: AFP PHOTO / Brendan Smialowski

Ajánlott videó

Olvasói sztorik