Nagyvilág

Trump miniszterei a vécére is magángéppel járnak

Valószínűleg ez nem sok embert ér meglepetésként, de Donald Trump nem a szerénységéről és visszafogottságáról híres, ha ízlésről és utazásról van szó.

Trump környezete olyan, mint ahogy egy gazdag embereket sosem látott ember elképzeli a gazdag embereket. Minden csillog, minden arany, minden hatalmas. Valószínűleg ez az ízlés a kapocs, amivel egy New York-i milliárdos meg tudta szólítani Amerika szegényebb, alsóközéposztálybeli rétegeit, és elhitette velük, hogy pont ő alkalmas a képviseletükre.

Elég hamar kiderült, hogy Trump a kormányába is hasonló karakterű embereket vesz majd be. A Trump-kormányban annyi milliárdos és tábornok van, hogy bármelyik republikánus elnök csettintene rá. És ezek a milliárdosok az elmúlt hetekben hatalmas lendülettel kezdték el a saját utaztatásukra költeni a közpénzt.

Beszéljünk a közpénzről

De először egy kitérő. A közpénz, főleg, ha azt a szövetségi, és nem a tagállamok kormánya költi el, a republikánus oldalon sokkal kényesebb kérdés, mint a demokratáknál. A Trump-féle nacionalista és populista ébredés előtt a republikánusok alapvetően arról voltak híresek, hogy alacsony adót és kis kormányzatot akartak. Azért akarták ezt, mert szerintük az alacsony adók engedik, hogy a gazdaság minél versenyképesebb és sikeresebb legyen, a kis államra pedig azért van szükség, mert az állam egyszerűen rosszabb gazda, mint a magánszféra. Ezért a hagyományos republikánus állam minél kevesebb hatalmat és pénzt szeretne magának, mert pontosan tudja, hogy rosszul fogja azt felhasználni.

Fotó:Chip Somodevilla/Getty Images

És ez egyelőre igaznak is tűnik. Tom Price, Trump egészségügyi és emberi szolgáltatásokért felelős minisztere (az oktatás kivételével Trump Balog Zoltánja) azért került be a hírekbe, mert az elmúlt héten összesen ötször vett igénybe az adófizetők pénzén magánrepülőgépet. Price akkor is magángépet rendelt, amikor egyébként simán ment volna menetrendszerű járat is ugyanoda, ugyanabban az időben. Sőt, Washingtonból Philadelphiába is magángéppel utazott, pedig ez a két város annyira közel van, hogy autóval sem lett volna hosszabb odautazni.

Ráadásul magángépet bérelni eleve sokkal drágább, mint hagyományos géppel utazni. A becslések szerint Price egy útja 5-10 millió forintba került.

A legszebb az egészben az, hogy Price elvileg most nyújtana be egy olyan szabályozást, ami jelentősen visszafogja a minisztériuma túlköltekezését, csökkenti a kiadásokat és a munkavállalók béreit.

Sőt, Price a kezdetek óta kifejezetten lelkes kritikusa a kormányzati túlköltekezésnek, már többször beszélt arról a tervről, amivel csökkenteni szeretné a kormányzati kiadásokat. Price szerint a szövetségi kormány jelenleg több munkát is kétszer végeztet el, és azt sem hatékonyan. Azt szeretné, ha az adófizetők jobb szolgáltatást kapnának a pénzükért.

A Politicónak név nélkül beszélő alkalmazottak szerint Price nemcsak ezen az egy héten utazott mindenhova magángéppel, hanem hónapok óta ezt csinálja. Ezt alátámasztja az is, hogy a hivatala nem volt hajlandó megmondani, eddig hányszor utazott magángéppel a miniszter.

Közgép – magángép

És nem is Price az egyetlen kormánytag, akit túlzott költekezéssel vádolnak, ha utazásról van szó. Scott Pruitt, a Környezetvédelmi Ügynökség legendás vezetője is vizsgálat alá került.

Fotó:Chip Somodevilla/Getty Images

Pruitt azért legendás, mert Trump úgy tette meg az EPA vezetőjének, hogy

  • konkrétan tagadja, hogy az éghajlatváltozásért felelős lenne az emberiség, és
  • ő az a politikus, aki korábban a legtöbbször beperelte az ügynökséget, amit most vezet.
Az 5 legnagyobb fajankó, akiket Trump kinevezett
Kirakták a nagy olasz nevettetőt a Fehér Házból. De nem ő volt az egyetlen bohóc, aki befért a tökfilkók kormányába.

A vizsgálat azért indult, mert valaki felnyomta Pruittot egy titkos telefonhívással. Az EPA vezetője a forrás szerint túl sokszor utazik állami pénzen Oklahomába, ami amúgy az otthona.

Fotó:Chip Somodevilla/Getty Images

Azt már most tudni, hogy Pruitt március és május között, három hónap alatt 92 napból 48-at töltött utazással, és ebből 48 utazás érintette Oklahomát is. És akkor arról még nem is beszéltünk, mennyire károsítja a környezetet a Környezetvédelmi Ügynökség vezetőjének rengeteg utazása.

A világ legrosszabb embere

De a legnagyobb király messze nem Price, vagy Pruitt, hanem a pénzügyminiszter, Steve Mnuchin. Valószínűleg minden idők egyik legvisszataszítóbb embere, aki a Yale elvégzése után azonnal a Wall Streetre ment dolgozni. Egyszer kilakoltatott egy idős nőt, majd elárvereztette a házát, mert 27 centtel (kb. száz forint) tartozott a banknak, ahol dolgozott. Mnuchin cége gyártotta a Lego Movie és a Wonder Women című filmeket is, amíg Trump nem kérte fel a miniszterségre.

A pénzügyminiszter nemrég házasodott meg, és a feleségével Párizsban nászutaztak. A nászúthoz pedig igénylést nyújtott be a minisztériumnak arra, hogy katonai géppel szállítsák át az óceánon. A minisztérium megtagadta a kérést, és vizsgálat is indult, hogy miért kérte ezt a miniszter. És nem először történik ez.

Fotó: Alex Wong/Getty Images

Mnuchin felesége egy Louise Linton nevű ismeretlen skót színésznő. Linton arról lett híres, hogy egyrészt nagyon gazdag családból származik, másrészt írt egy könyvet abból az egy évből, amit fiatalon Afrikában töltött. Ez egy hasonló út lehetett, mint amibe sok fiatal amerikai vág bele az egyetem előtt. Megnézik Afrikát, segítenek egy segélyszervezetnek, időt töltenek szegény afrikaiakkal. De Linton úgy írt belőle könyvet, hogy abba belekeveredett a kongói háború, több kaland és erőszakos támadások is.

Csakhogy később kiderült, hogy a könyvből szinte semmi nem volt igaz azon kívül, hogy Linton Afrikába ment. Nem voltak támadások, nem volt erőszak. Legalábbis ott, ahol ő töltötte el az egy évét, semmiképpen nem.

Mnuchin ezek után nem érezte túlzásnak azt sem, hogy nemrég a Kentuckyban található Fort Knoxba vitette magát egy katonai géppel. Különösebb dolga nem volt a kincstárban, de mit ad Isten, pont akkor haladt el pontosan Fort Knox fölött a teljes napfogyatkozás.

Amikor Mnuchint erről kérdezték, azzal védekezett, hogy őt nem is érdekli a napfogyatkozás, hiszen New York-i. Egyébként nemrég házasodtak össze a feleségével, az alelnök adta őket össze. Érdemes megnézni a képeket.

Kiemelt kép: Getty Images/Alex Wong

Ajánlott videó

Olvasói sztorik