Nagyvilág
Földrengés Mexikóban

Mexikói földrengés: legalább 225 halott

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 09. 20. 20:32

Háromnapos nemzeti gyászt rendelt el az elnök.
Korábban a témában:

Legalább 225 halottja van az előző napi mexikói földrengésnek – írta szerda késő délután Twitter-profilján Luis Felipe Puente, a mexikói polgári védelem vezetője. Enrique Pena Nieto mexikói elnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el az áldozatok emlékére.

Mexikóváros, 2017. szeptember 20.
Mentõalakulatok tagjai romok között rekedt túlélõk után kutatnak Mexikóvárosban 2017. szeptember 19-én, miután 7,1 erõsségû földrengés rázta meg Mexikó középsõ részét. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma 150-re emelkedett. A földmozgás épületek tucatjait döntötte romba a mexikói fõvárosban.  (MTI/EPA/Sashenka Gutierrez)
MTI / AP / Sashenka Gutierrez

A fővárosban 94-en haltak meg, a tőle délre fekvő Morelos tagállamban 71 áldozata van a földrengésnek, 43 halottról tudnak a Morelostól keletre található Puebla tagállamban, illetve 12-en haltak meg a fővárost körülvevő México tagállamban, négyen a Morelostól délre fekvő Guerreróban és egy halott van a Pueblától délkeletre található Oaxaca államban. A halálos áldozatok között van egy panamai állampolgár – jelentette a panamai kommunikációs hivatal.

Mexikóvárosban emellett közel 800 ember megsérült, közülük mintegy 220 sérültet továbbra is kórházban ápolnak – közölte Miguel Ángel Mancera mexikóvárosi polgármester, aki hozzátette, hogy a fővárosban legalább 39 épület vált a földdel egyenlővé a földrengés következtében.

Mexikóváros, 2017. szeptember 20.
Mentõalakulatok tagjai túlélõk után kutatnak összeomlott épületek romjai között Mexikóvárosban 2017. szeptember 19-én, miután 7,1 erõsségû földrengés rázta meg Mexikó középsõ részét. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma 150-re emelkedett. A földmozgás épületek tucatjait döntötte romba a mexikói fõvárosban.  (MTI/AP/Miguel Tovar)
MTI / AP / Miguel Tovar

A 7,1-es erősségű földmozgás helyi idő szerint kedd délután negyed 2 előtt nem sokkal történt, központja a Puebla szövetségi tagállam Raboso településének közelében, a fővárostól mintegy 120 kilométerre délkeletre, 51 kilométeres mélységben volt – közölte az amerikai földtani intézet. A mexikói földrengéstani intézet legfrissebb adatai szerint az első nagy erejű földmozgást 23 utórengés követte, köztük egy 4-es erősségű.

Jóllehet a földrengés központja Pueblában volt, a legnagyobb pusztítást Mexikóvárosban vitte véghez. Ezt részben azzal hozzák összefüggésbe, hogy a főváros egy kiszáradt tó fenekére épült, és a talaj sajátosságai miatt a rengés következményei ott súlyosabbak lehetnek, mint akár a tőle több száz kilométerre történt földrengés fészke felett.

Mexikóváros, 2017. szeptember 20.
A mentõalakulatok egyik tagja túlélõk után kutat egy összeomlott épület romjai között Mexikóvárosban 2017. szeptember 19-én, miután 7,1 erõsségû földrengés rázta meg Mexikó középsõ részét. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma 150-re emelkedett. A földmozgás épületek tucatjait döntötte romba a mexikói fõvárosban.  (MTI/AP/Eduardo Verdugo)
MTI / AP / Eduardo Verdugo

Mentők százai jelenleg is folytatják a kutatást a romok között rekedt esetleges túlélők után.

A rengés okozta károk miatt két börtönt és egy kórházat ki kellett üríteni. A főváros nemzetközi repülőterét lezárták. A nagy erejű rengés következtében jelentős gázszivárgások voltak, és tüzek is keletkeztek. A leomlott épületek között számos lakótömb mellett egy gyár, egy szupermarket és egy óvodát magába foglaló iskolaépület is van. Helyszíni sajtóbeszámolók szerint eddig 37 ember, köztük öt felnőtt és 32 gyermek holttestét emeltek ki az iskola romjai alól a mentőcsapatok.

Mexikóváros, 2017. szeptember 20.
Mentõalakulatok tagjai túlélõk után kutatnak egy lakóház romjai között Mexikóvárosban 2017. szeptember 19-én, miután 7,1 erõsségû földrengés rázta meg Mexikó középsõ részét. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma 150-re emelkedett. A földmozgás épületek tucatjait döntötte romba a mexikói fõvárosban.  (MTI/AP/Enric Marti)
MTI / AP / Enric Marti

Miguel Ángel Osorio Chong belügyminiszter korábban elmondta, hogy a mentők nem tudnak munkagépeket bevetni, és puszta kézzel és lapátokkal kutatnak a törmelék között, keresőkutyákat is alkalmaznak.

Az elnök szerdára összehívta az országos válságtanácsot, és helikopterről szemlélte meg a katasztrófa következményeit. Az államfő ezenkívül elrendelte, hogy áramfejlesztőkkel segítsék a mentési munkákat az éjszaka folyamán. Nieto szerint a hadsereg és a polgári védelem több száz tagja, illetve önkéntesek sokasága kutat az eltűntek után. Nieto videóüzenetében nyugalomra intette a lakosságot, és segítséget ígért a bajba jutottaknak.

Jojutla, 2017. szeptember 20.
Megrongálódott lakóépület romjai egy autón a Morelos állambeli Jojutlában 2017. szeptember 19-én, miután 7,1 erõsségû földrengés rázta meg Mexikó középsõ részét. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma 150-re emelkedett. A földmozgás épületek tucatjait döntötte romba a mexikói fõvárosban.  (MTI/AP/Eduardo Verdugo)
MTI / AP / Eduardo Verdugo

Mexikót egy hónapon belül másodszorra rázta meg nagy erejű földrengés. Szeptember 7-én az ország déli részén legalább 98 ember halálát okozta az akkori 8,1-es erősségű földmozgás. Paul Earle, az amerikai földtani intézet szakértője szerint a két földrengésnek feltehetően nincs köze egymáshoz, mert központjuk 650 kilométerre volt egymástól, miközben az utórengések többsége a főrengés központjától száz kilométeres körzeten belül fordul elő.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben reagált a katasztrófára, együttérzéséről biztosítva Mexikóváros népét és felajánlotta segítségét. A spanyol kormány szintén jelezte, hogy minden szükséges segítséget megad a mexikói hatóságok számára.

Mexikóváros, 2017. szeptember 20.
Mentõalakulatok tagjai egy romok közül kimenekített férfit visznek Mexikóvárosban 2017. szeptember 19-én, miután 7,1 erõsségû földrengés rázta meg Mexikó középsõ részét. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma 150-re emelkedett. A földmozgás épületek tucatjait döntötte romba a mexikói fõvárosban.  (MTI/AP/Miguel Tovar)
MTI / AP / Miguel Tovar

Mexikóváros a Föld egyik legnépesebb metropolisza, amelynek az elővárosokkal együtt mintegy 20 millió lakosa van.

A CFE országos áramszolgáltató cég közlése szerint a károk miatt 4,8 millió fogyasztójuk maradt áram nélkül az országban.

Mexikóváros, 2017. szeptember 20.
Mentõalakulatok tagjai egy romok közül kimenekített férfit visznek Mexikóvárosban 2017. szeptember 19-én, miután 7,1 erõsségû földrengés rázta meg Mexikó középsõ részét. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma 150-re emelkedett. A földmozgás épületek tucatjait döntötte romba a mexikói fõvárosban.  (MTI/AP/Pablo Ramos)
MTI / AP / Pablo Ramos

A keddi földmozgás napra pontosan 32 évvel az 1985-ös nagy mexikóvárosi földrengés után történt, az akkori 8-as erősségű rengés következtében mintegy tízezren vesztették életüket.

Az évfordulón a Reuters hírügynökség jelentése szerint mexikóiak ezrei vettek éppen részt a minden év szeptember 19-én szokásos katasztrófa-elhárítási gyakorlatokon. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.