Fegyveres FBI-ügynökök törték rá az ajtót az emberre, aki mindent tud Trumpról

A volt kampányfőnök telefonját éveken át lehallgatták a szövetségi hatóságok. Most vádemelésre készülnek ellene a Donald Trump orosz kapcsolatai miatt indított nyomozás részeként.
Kapcsolódó cikkek

Nagyon agresszív letámadást indított a Donald Trump elnökválasztási kampányának orosz kapcsolatait vizsgáló különleges ügyész. Robert Mueller fő célpontja az amerikai elnök egykori kampányfőnöke, Paul Manafort, aki a saját bőrén tapasztalhatta meg, milyen érzés, amikor fegyveres FBI-ügynökök ébresztik fel, miután feltörték a lakása ajtaját.

Robert Mueller
Fotó: Alex Wong/Getty Images

Az FBI ügynökei még július végén tartottak házkutatást Trump kampányfőnökénél, de a New York Times hétfői cikke és a CNN kedden közzétett információi szerint az sokkal keményebben zajlott, mint azt eddig tudni lehetett.

Fegyverrel a kézben törték rá az ajtót

A beszámolók szerint az ügynökök hajnalban, még napfelkelte előtt vonultak ki Manafort virginiai lakására, amikor a politikai tanácsadó és felesége még aludt. Az FBI-osok az ajtót feltörve jutottak be az épületbe, és előhúzott fegyverekkel ébresztették a házaspárt. A CNN információi szerint Manafort feleségét – az ilyen helyzetekben megszokott eljárási rend részeként – még át is kutatták, fegyvert keresve.

Az ügynökök több dossziényi iratot foglaltak le, másolatokat készítettek a számítógépén található adatokról, és még Manafort drága öltönyeit is lefényképezték.

Fotó:Win McNamee/Getty Images

Közvetlenül a házkutatás után Mueller emberei közölték Trump volt kampányfőnökével, hogy vádemelésre készülnek ellene gazdasági és adóügyi bűncselekmények miatt. A lefoglalt dokumentumok között adópapírok és pénzügyi iratok voltak. A CNN információ szerint az FBI nyomozása több mint tíz évre visszamenőleg vizsgálja Manafort gyanús pénzügyeit.

Közben kiderült azt is, hogy a szövetségi hatóságok éveken át, köztük a 2016-os amerikai elnökválasztás ideje alatt is lehallgatták Manafortot. A CBS News információi szerint a lehallgatott beszélgetések között vannak olyanok is, amikben orosz tisztségviselőkkel tárgyal az amerikai elnökválasztásról.

A politikai tanácsadó ellen még akkor kezdtek vizsgálódni, amikor az oroszbarát ukrán elnöknek, Viktor Janukovicsnak dolgozott. A CNN értesülései szerint Manafort lehallgatása 2014-ben kezdődött, miután az FBI nyomozást indított több washingtoni tanácsadó cég ügyében, amelyek a hatóságok szerint gyanús munkákat végeztek Ukrajnában. A lehallgatásokat 2016 elején leállították, mert nem gyűlt össze elég bizonyíték.

Manafort megfigyelését azonban még tavaly újrakezdték, most már az amerikai elnökválasztásba történő állítólagos orosz beavatkozással kapcsolatos nyomozás részeként, és egészen 2017 elejéig folytatták. A CNN értesülései szerint a lehallgatásokból kiderül: a kampányvezér arra biztatta az oroszokat, hogy segítsék a Trump kampányát. De ezek a bizonyítékok nem perdöntőek.

Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az FBI ügynökei elfogtak-e beszélgetéseket Trump és Manafort között. A második lehallgatási akció azután kezdődött, hogy Manafort távozott a kampányból, de ők ketten még azután is beszélgetettek egymással. A lehallgatások közben szerzett információkhoz hozzáfér a Trump-kampány orosz kapcsolatait vizsgáló különleges ügyész csapata is.

Biztos lábakon álló, erős gyanú

A házkutatás és a lehallgatások egy fontos részlet miatt igazán jelentősek. Azokhoz ugyanis külön bírósági engedély szükséges. Annak megszerzéséhez pedig az FBI-nak komoly bizonyítékokat kellett mutatni a bíróságnak arról, hogy erős a gyanú a bűnelkövetésre.

A lehallgatásokhoz ráadásul a külföldi hírszerzéssel kapcsolatos lehallgatásokról szóló FISA-törvény alapján szereztek engedélyt, egy titokban működő bíróságtól. Egy ilyen engedélyhez bizonyítani kell, hogy erős a gyanú arra, a célpont külföldi kormánynak vagy szervezetnek kémkedik.

Az ajtófeltörős házkutatáshoz pedig azt kellett bizonyítaniuk, hogy bűncselekményt követhetett el, és a házában bizonyítékok lehetnek erre. Valamint azt, hogy ezeket a bizonyítékokat Manafort megpróbálná megsemmisíteni, ha nem meglepetésszerűen törik rá az ajtót, hogy átkutassák lakását.

Megfélemlítik a kishalat?

A Manafort pénzügyeivel kapcsolatos nyomozás jól mutatja, hogy Mueller már nem csak szigorúan az amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozást vizsgálja, hanem az azzal kapcsolatban felmerült ügyeket, így a Trump-közeli emberek oroszországi pénzügyeit is. Manafort ellen az adótörvények megsértése, valamint pénzmosás gyanúja miatt is vizsgálódnak.

Muellerék ráadásul meglepően agresszívan végzik nyomozását. A Times-nak egy korábban szövetségi ügyészként dolgozó jogászprofesszor kijelentette: Mueller sokkal keményebb módszereket alkalmaz, mint ami megszokott „egy tipikus fehérgalléros bűnügyben”. Jimmy Gurulé szerint a különleges ügyész eljárása olyan, mintha „egy szervezett bűnözési szindikátus” ellen nyomoznának.

Fotó:MTI/EPA/Jusitn Lane

Jogi szakértők szerint az egész olyan, mintha Mueller ezzel a kemény fellépéssel azt akarná elérni, hogy Manafort megijedjen, és „elkezdjen énekelni”. Különösen azt ítélték megfélemlítésnek, hogy Mueller emberi közölték vele, vádemelésre készülnek ellene. A bíróság által engedélyezett házkutatás is azt üzente, elég bizonyítékuk lehet ellene. Aminek nem kell megtörténnie, ha beszélni kezd a nyomozóknak a Trump-kampány és Oroszország kapcsolatáról.

Ezt az elméletet erősíti az is, hogy a különleges ügyész jogászcsapatában helyet kapott Andrew Weissmann. A veterán ügyész specialitása, hogy rá tudja venni a lehetséges tanúkat arra, hogy feldobják a hatóságoknak akár barátaikat, családtagjaikat és közeli üzletfeleiket is. 

Az agresszív taktikával „megadják az alaphangot”, hiszen egy ilyen nyomozásnál „fontos, hogy még az elején rémülettel töltsék el a washingtoni embereket” – magyarázta a Times-nak Solomon L. Wisenberg, aki helyettes különleges ügyészként vett részt a Bill Clinton volt amerikai elnök ellen indított nyomozásban. A jogász közölte: ilyenkor azt akarják elérni, hogy az emberek azt gondolják, „jobb lesz, ha az igazat mondom ezeknek a fickóknak”.

Robert Mueller májusban vette át az elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozás ügyében indított FBI-nyomozás irányítását. A volt FBI-igazgatót azután nevezték ki különleges ügyésznek, hogy Trump kirúgta James Comey FBI-igazgatót. A Mueller-nyomozás része az is, hogy Trump ezzel elkövette-e az igazságszolgáltatás akadályozása bűnét.

A modern történelem legnagyobb politikai hibáját követte el Trump
Ezt nem más állítja, mint az amerikai elnök egykori fő stratégája, és egyben legnagyobb támogatója, aki nemrég távozott a Fehér Házból.

Paul Manafort tavaly májusban vette át a Trump-kampány irányítását. Az igazi veteránnak számító politikai tanácsadót leginkább a korábbi republikánus elnökjelölő gyűléseken végzett munkája, és az ott szerzett tapasztalatai miatt vették fel.

Donald Trump kampányfőnökének munkatársa orosz titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkezhetett
Amikor Paul Manafort, Donald Trump pénteken végleg távozott volt kampányfőnöke tizenegy évvel ezelőtt politikai tanácsadóként dolgozni kezdett

Manafort szoros kapcsolatot ápolt orosz, és oroszbarát ukrán politikusokkal, valamint a Vlagyimir Putyin orosz elnök köreibe tartozó oligarchával, Oleg Gyeripaszkával. Manafortnak tavaly augusztusban azután kellett távoznia a Trump-kampányból, hogy kiderült: 3,5 milliárd forintnyi összeget kaphatott titokban a bukott ukrán elnök, Viktor Janukovics pártjától.

Kiemelt kép: Win McNamee/Getty Images