Nagyvilág

Milliárdokat kaphatott Trump kampánymenedzsere a bukott ukrán elnök pártjától

Clintonék szerint a republikánus elnökjelölt csapatának nyilvánosságra kell hoznia orosz kötődésű kapcsolatait.

Több millió dollárt kaphatott Donald Trump kampánymenedzsere a 2014-ben megbuktatott ukrán elnök, Viktor Janukovics pártjától, amelynek éveken át tanácsadóként dolgozott – írja a New York Times.

Paul Manafort neve egy ukrán nyomozók által vizsgált, kézzel írt főkönyvben bukkant fel, mely szerint a Régiók Pártja 2007 és 2012 között 3,5 milliárd forintnyi összeget fizetett ki számára. Azt nem tudni biztosan, hogy Manafort valóban megkapta-e az összeget, ügyvédje a kifizetéseket következetesen tagadta.

Az ukrán korrupcióellenes hivatal szerint a kifizetések egy illegális rendszer részei voltak, amely a választási hatóságokig is elért. A nyomozók szerint ez a rendszer a Janukovics elnöksége alatt kialakult korrupt hálózattal függ össze, amelyen keresztül manipulálták a választásokat és állami pénzeket loptak el. Az ukrán ügyészek offshore fedőcégek egy csoportját is vizsgálják, amelyek hozzásegítették Janukovicsot és belső körét, hogy tékozló életstílusukat fenntartsák.

A New York Times emlékeztetett, hogy Manafort ukrajnai tevékenysége nem újdonság, a kampánymenedzser dolgozott Ukrajna egyik leggazdagabb emberének, Rinat Ahmetovnak, és üzletelt a jelenleg Ausztriában tartózkodó Dmitro Firtassal is, akit az amerikai hatóságok vesztegetéssel és bűnszövetkezet létrehozásával vádolnak. Az oligarcha parlamenti képviselő is volt a Régiók Pártja színeiben.

Hillary Clinton demokrata elnökjelölt kampánymenedzsere kijelentette: Donald Trump csapatának nyilvánosságra kell hoznia orosz kötődésű kapcsolatait. A demokraták ugyanis azzal vádolják Oroszországot, hogy Trump kampányát segíti. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik