Nagyvilág
hopeless man feet tied together with rope, human trafficking

40 millió rabszolga, 150 millió gyerekmunkás a világon

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 09. 19. 11:23

Több mint negyvenmillió ember élt rabszolgasorban vagy kényszerházasságban tavaly az első olyan felmérés szerint, amelyet több, a jelenség feltárásával foglalkozó szervezet összefogásával készült.
Korábban a témában:

Az ENSZ két szakosodott szervezete, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM), illetve a Walk Free Foundation ausztrál emberi jogi csoport kedden közzétett közös jelentése szerint a modernkori rabszolgaságnak és a kényszerházasságoknak tavaly 40,3 millió áldozata volt világszerte, ami csupán szerény becslésnek tekinthető.

Közülük csaknem 24,9 millió embert dolgoztattak rabszolga módjára gyárakban, építkezéseken, farmokon és halászhajókon, háztartási alkalmazottként vagy szexrabszolgaként, és 15,4 millió ember élt házasságban akaratán kívül.

A rabszolgák háromnegyede nő vagy lány, negyede pedig gyerek. A modernkori rabszolgaság leginkább Afrikában elterjedt, utána Ázsia és a csendes-óceáni térség következik.

Egyes ételeket, amelyeket eszünk vagy ruhákat, amelyeket hordunk, kényszermunkára fogottak készítik, és ők takarítják azokat a házakat is, amelyekben sokunk lakik

– írják jelentésükben a szervezetek, hangsúlyozva, hogy az effajta bűncselekmények tulajdonképpen minden országban elterjedtek.

Tekintettel arra, hogy a modernkori rabszolgaság jelentős részben a migrációra vezethető vissza, a jobb bevándorláspolitika kulcsfontosságú a kényszermunka megakadályozása és az áldozatok védelme szempontjából.

A kényszerházasságban élő 15,4 millió áldozat több mint harmada 18 év alatti, és közel a felük még tizenöt éves sincs, ráadásul szinte mindnyájan lányok.

Fiona David szerint a kényszerházasság fogalma kissé félrevezető, mert ha a dolgok mélyére ásunk, a házasságra kényszerítetteket szexrabszolgának is lehetne tekinteni.

Az ILO közzétett külön egy jelentést arról, hogy világszerte 152 millió gyereket alkalmaznak gyerekmunkára, vagyis a világon minden tizedig gyerek dolgozik, tetejébe csaknem a felük veszélyes munkát végez. A munkára fogott gyerekek több mint kétharmada családi birtokokon vagy üzletekben dolgozik, 71 százalékuk pedig a mezőgazdaságban.

(MTI, kiemelt kép: Thinkstock)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

(FILES) In this file photo taken on December 10, 2007 French President Nicolas Sarkozy (R) and Libyan leader Moamer Kadhafi pose during the signature of 10 billion euros of trade contracts between the two countries at the Elysee Palace in Paris. 
French ex-president Sarkozy was put in custody on March 20, 2018 in relation to campaign financing, according to a court source. / AFP PHOTO / POOL / Patrick HERTZOG
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.