Nagyvilág
WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  U.S. Senate Minority Leader Chuck Schumer (D-NY) (L) makes a point to President Donald Trump in the Oval Office prior to his departure from the White House September 6, 2017 in Washington, DC. President Trump is traveling to North Dakota for a tax reform event with workers from the energy sector.  (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Trump hátba szúrta rajongóit, és az illegális bevándorlók védelmére kelt

Ignácz Péter
Ignácz Péter

újságíró. 2017. 09. 14. 15:48

Az amerikai elnök a törvénytelenül érkezett migránsok deportálása ellen szövetkezik a Demokrata Párt nagyágyúival. A republikánus politikusok értetlenkednek, Donald Trump leghangosabb rajongói pedig nagyon kiakadtak.

Szembe ment egyik legfőbb választási ígéretével Donald Trump. Az amerikai elnök egy helyi idő szerint szerda este tartott megbeszélésen megegyezett a kongresszus demokrata vezetőivel, hogy törvényben védik meg a deportálástól az országba még gyerekként érkezett illegális bevándorlókat – jelentette a helyi sajtó. Egy héten belül ez már a második alkalom, hogy a republikánus elnök a Demokrata Párt politikusaival egyezkedik, meglepve saját párját, és támogatóit.

Az illegális bevándorlóknak nyújtott védelemről egy, a Fehér Házban tartott vacsora közben tárgyalt Trump, valamint Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője és Nancy Pelosi, a képviselőházi demokraták vezetője. A két demokrata politikus közleménye szerint cserébe belementek a határvédelem megerősítésébe, de a mexikói határra tervezett fal abban nincsen benne.

A Trump-kormányzat az előző héten jelentette be, hogy visszavonják Barack Obama egyik legfontosabb elnöki rendeletét, ami megvédte a deportálástól a bevándorlókat, akiket szüleik még gyerekként csempésztek be az Egyesült Államokba. Az úgynevezett DACA-program majdnem 800 ezer fiatalt véd a kitoloncolástól, akiknek túlnyomó többsége Mexikóból, valamint más közép-amerikai országból érkezett gyerekként, és illegálisan az Egyesült Államokba.

Elkészül-e a Fal?

Schumer és Pelosi közleménye szerint a szerda esti „nagyon eredményes találkozón” sikerült megegyezniük Trumppal arról, hogy „gyorsan törvényben rögzítik a DACA által nyújtott védelmeket, és kidolgoznak egy határvédelmi csomagot, kivéve a falat, ez mindkét fél számára elfogadható”. Az amerikai elnök legfontosabb kampányígérete volt a mexikói határra építendő fal, amivel az illegális bevándorlást akarják megállítani.

A Fehér Ház a megbeszélésről csak annyit közölt, hogy az „konstruktív” volt, és azon az „adóreform, a határvédelem, a DACA, az infrastruktúra és a kereskedelem” kérdéseiről esett szó. A közleményben kiemelték, hogy az elnök „erőteljesen elkötelezett” arra, hogy „kétpárti megoldásokat találjon az amerikaiak számára legfontosabb ügyek” rendezésére.

Az amerikai elnök szóvivője a Twitter-oldalán közben kijelentette, a mexikói határra tervezett fal ötletét nem vetették el. Sarah Huckabee Sanders közlése szerint a DACA és a határbiztonság is téma volt a megbeszélésen, de „a fal kivételéről egészen biztosan nem született megegyezés”. A Fehér Ház jogalkotásért felelős vezetője pedig „szándékosan félrevezetőnek” nevezte Schumer és Pelosi közleményét, hogy a megállapodásban nem szerepel a fal kérdése.

Schumer kommunikációs igazgatója gyorsan reagált Sanders kijelentésére, közölve, hogy Trump igenis belement abba, hogy a fal ne legyen része a DACA-ról szóló megállapodásnak. Matt House közölte: „Az elnök egyértelművé tette, hogy továbbra is küzdeni fog a faláért, csak nem ennek a megállapodásnak a részeként.” A Politico több – republikánus és demokrata – forrástól is úgy értesült, hogy Trump más módon próbálja majd elérni, hogy felépüljön a fal, és nem köti azt a DACA-hoz. Ugyanezt mondta a CBS Newsnak több kongresszusi képviselő.

Fotó: Getty Images/John MooreA DACA-ról megegyezésről egyelőre nem sok részelt került nyilvánosságra. A Politico értesülései szerint Trump a megbeszélésen egyértelműen utalt arra, hogy kész lenne aláírni egy olyan törvényt, ami állampolgárságot adna a gyerekként illegálisan az Egyesült Államokba érkezett bevándorlóknak. Az Obama által létrehozott DACA program ezt nem tette meg.

Azt sem lehet tudni, hogy a határvédelem erősítése kapcsán mekkora összegről születet megállapodás, valamint arról sincsenek információk, hogy a törvénytervezetről mikor szavazhatnak a kongresszusban.

Rajongói csalódása egyre csak nő

A megállapodásról szóló hírek megrengették Trump támogatóit. A keményvonalasan bevándorlás-ellenes republikánus képviselő, az iowai Steve King Twitter-oldalán hihetetlennek nevezte a hírt, kijelentve, hogy az „amnesztia egy kegyelem a törvényszegő bevándorlóknak”, akik egyben jutalmat is kapnak bűncselekményükért. Majd közölte, hogy ezzel „Trump szavazóbázisa felrobbant, megsemmisült”, és „helyrehozhatatlanul kiábrándult” az elnökből, akinek egy ígéretét sem fogják soha többet elhinni.

A Trump egyik legnagyobb támogatójának számító Sean Hannity, a Fox News műsorvezetője „politikai öngyilkosságként” jellemezte a megállapodást, amibe szerinte a republikánus vezetés űzte bele az elnököt. Egyben arra figyelmeztette Trumpot, hogy újraválasztását kockáztatja, ha nem tartja be az ígéreteit.

Közben a jobboldali Breitbart (Trump egykori főstratégája, a Fehér Házból augusztusban távozott Steve Bannon újságja) Amnesztia Don főcímmel írt a megállapodásról, kijelentve, hogy az elnök „teljesen beadta a derekát”. Egyben emlékeztettek arra, hogy az illegális migráció leállítását, és a legális migráció jelentős csökkentését akaró  „bevándorlási hazafiak” szerint „Trump szavazóbázisának kiárusítása” lenne minden olyan DACA-val kapcsolatos megállapodás, ami amnesztiával jár. A cikk alatt pedig csalódott Trump szavazók ezrei dühöngnek .

Maga Trump szerda este nem szólalt meg a megállapodással kapcsolatban, de csütörtök reggel rövid időn belül egymás után több Twitter-üzenetet is írt. Az elnök kijelentette, hogy az este nem értek el végleges megállapodást a DACA-ról, amit csak határvédelem erőteljes erősítésével együtt hajlandó csak elfogadni. És közölte, hogy a mexikói határra tervezett fal már megkezdett építése folytatódni fog.

Majd kiállt amellett, hogy nem szabad kiutasítani a DACA védelmét élvező illegális bevándorlókat, értetlenkedve azon, „miért akar bárki is kihajítani jó, tanult fiatalokat”, akiknek „van munkájuk és néhányan a hadseregben szolgálnak”. Megemlítve, hogy „nem saját hibájukból vannak évek óta az országunkban – a szüleik hozták be őket fiatalon”.

Az elnökválasztási kampányban Trump még teljes mellszélességgel kiállt a DACA megszüntetése mellett, és azt ígérte, már az első munkanapján visszavonja Obama elnöki rendeletét, amit „alkotmányellenes amnesztiaként” jellemzett. De már rögtön a választás után kiderült, hogy ezt az ígéretét nem fogja olyan könnyedén teljesíteni, és több olyan nyilatkozatot tett, ami arra utalt, nem szeretné megszüntetni a DACA-t.

NEW YORK, NY - APRIL 19:  Republican Presidential candidate Donald Trump returns to his midtown office after voting on primary day in New York on April 19, 2016 in New York City. Trump is looking to win in New York after a string of losses to Senator Ted Cruz.   (Photo by Spencer Platt/Getty Images)
Trump kegyetlen döntése csak simán töketlen
Egyik legfőbb választási ígérete volt a gyerekként érkezett migránsok deportálása az Egyesült Államokból, de csak akkor lépte meg, amikor már a karját csavargatták. Mindenkit felbőszített.

Trump egészen addig odázta el a döntés meghozását, amíg már nem volt más választása. A Fehér Ház azonban nem azonnali hatállyal vonta vissza a rendeletet, hogy megkezdhessék a több százezer migráns gyors deportálását (ahogy azt a DACA ellenségei szerették volna). Trump fél évet adott a kongresszusnak, hogy jogszabályalkotással találjanak megoldást a problémára.

Fotó: Getty Images/Spencer Platt

Elege van a republikánusok bénázásából

Azonban az elnök a beszámolók szerint türelmetlenül várta, hogy történjen valami, és nem akar várni hat hónapot. Egy mérsékelt republikánus és demokrata képviselőkkel folytatott megbeszélésén kijelentette, hogy „nem akarjuk elfelejteni a DACA-t”, és arra ösztökélte a politikusokat, hogy kétpárti megoldással oldják meg az ügyet.

Ezek után ült le a két demokrata vezetővel, hogy megegyezésre jussanak az ügyben. A Washington Post értesülései szerint Trump azért nem saját pártjának vezetőivel kezdett el tárgyalni, mert csalódott a republikánusokban, akik nem tudnak egyetlen egy fontos jogszabályt sem elé rakni, annak ellenére, hogy a szenátusban és a képviselőházban is ők vannak többségben.

Különösen az Obama nevével fémjelzett egészségbiztosítási reform visszavonásának kudarca volt olyan nagy hatással Trumpra, hogy inkább a demokratákkal kezdett el tárgyalni. És nemcsak a bevándorlásról, hanem egyebek mellett az adórendszer megreformálásáról is és az amerikai infrastruktúra megújításáról is.

A keményvonalas konzervatívok persze kikeltek ez ellen, attól tartva, hogy a demokratákkal kötött kompromisszumok miatt nem sikerült keresztülverniük saját megoldási javaslataikat, és a végén nem az értékrendszerükkel tökéletesen egyező megoldások születnek.

A konzervatív ideológiát annyira nem komolyan vevő Trump számára azonban ez majdhogynem mellékes kérdés. Ő inkább csak egy dolgot akar. Eredményeket. Hogy elmondhassa, elért valamit. És egyelőre úgy tűnik, ezt csak a demokraták segítségével tudja majd elérni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.