Nagyvilág
Speyer, 2017. július 1.
Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke (k, balra), Orbán Viktor miniszterelnök (k, jobbra) és Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere (b) érkezik Helmut Kohl egykori német kancellárnak a Rajna-vidék-Pfalz német tartománybeli Speyer székesegyházában tartandó gyászmiséjére 2017. július 1-jén. Helmut Kohl július 16-án, 87 éves korában hunyt el a délnyugat-németországi Oggersheimben levõ otthonában. (MTI/EPA/Daniel Kopatsch)

Az Európai Parlament elnöke folytatná Orbán meggyőzését

24.hu
24.hu

2017. 09. 13. 10:53

Szolidaritást kért az EU egykori kommunista tagországaitól a menekültek elosztásával kapcsolatban az Európai Parlament (EP) elnöke egy szerdai német lapinterjúban.

Antonio Tajani a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy a migrációs válság “nem egyetlen egy tagállam problémája”, és nem is tudja egyetlen ország, vagy egy néhány országból álló csoport megoldani.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország nem hajlandó elfogadni az Európai Bíróság döntését a menekültek elosztásáról, a konzervatív olasz politikus azt mondta, hogy az EP

erőteljesen síkraszállt azért, hogy Magyarországot bíróság elé állítsák kötelezettségének megtagadása miatt.

Hozzátette:

valamennyi egykori kommunista EU-tagországnak tudnia kell, hogy a szolidaritás nem egyirányú utca.

Az EU sokat segített ezeknek a tagállamoknak a kommunizmus politikai és gazdasági következményeinek felszámolásában, így

máig sok pénzt kapnak az uniós strukturális alapokból.  Most nekik is szolidaritást kell tanúsítaniuk

– mondta Antonio Tajani.

Arra kérdésre, hogy el tudja-e érni érveivel Orbán Viktor magyar kormányfőt, aki ugyanúgy a jobbközép pártokat összefogó Európai Néppárthoz tartozik, mint ő, az EP elnöke azt mondta, hogy folytatni kell a meggyőzésre irányuló munkát,

ami azt jelenti, hogy beszélnünk kell, beszélni, beszélni, beszélni.

Az Európai Néppárt

intenzíven tárgyal majd ezekről a kérdésekről, Orbánnal is

– mondta a pártcsoporthoz tartozó Antonio Tajani.

A magyar és a szlovák kormány 2015 decemberében fordult keresettel az Európai Bírósághoz a 120 ezer menedékkérő áthelyezését célzó, kötelező jellegű mechanizmus ügyében, amelyet az uniós belügyminiszterek minősített többségi szavazással, mások mellett Magyarország és Szlovákia ellenkezése dacára fogadtak el néhány hónappal korábban. A keresetet múlt szerdán kihirdetett döntésében elutasította a luxembourgi székhelyű testület.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken a Kossuth Rádióban kijelentette, hogy a bíróság ítéletét tudomásul kell venni, de ez nem ok arra, hogy Magyarország megváltoztassa bevándorláspolitikáját, és nem fogja engedni, hogy Magyarországot bevándorlóországgá változtassák.

(kiemelt kép: MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.