Nagyvilág

Eldőlt a majomszelfi jogainak sorsa

Peren kívüli egyességgel zárult az a per, amit a PETA állatvédő szervezet indított David Slater természetfotós ellen, néhány szelfi szerzői jogaiért.

A fotók még 2011-ben készültek egy indonéziai dzsungelrezervátumban. Slater fényképezőket helyezett ki az esőerdőben, ezek egyikével készített véletlenül néhány önarcképet egy Naruto nevű makákó. A fotós sajátjaként használta képeket, az állatvédők szerint azonban jogtalanul.

A PETA ügyvédei úgy vélik, a fotók Naruto szellemi tulajdonai, így minden hozzájuk fűződő jog, beleértve a belőlük származó bevételeket is a majmot illetik. A szervezet jogi úton szerette volna elérni, hogy bízzák rájuk a szelfik összes hasznát, amit ők Naruto jóllétére költöttek volna.

A per 2015-ben kezdődött, egy San Fracisco-i bíróság, első fokon Slaternek adott igazat, ám egy fellebbviteli bíróság kész volt tárgyalni a PETA fellebbezését. Az ügy másodfokú tárgyalására azonban már nem kerül sor: az állatvédők peren kívüli megegyezésre hivatkozva elálltak a keresettől. Slater vállalta, hogy a szelfikből származó összes bevétel 25 százalékát, egy a makákók védelmével foglalkozó civil szervezetnek ajánlja fel.

(CBS News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik