Nagyvilág

Az FBI-nál kötött ki az orosz Sputnik belső levelezése

A hírügynökség volt fehér házi tudósítója adta át a dokumentumokat, amelyek alapján azt vizsgálják, a Kreml propagandaszerveként működik-e az intézmény.

Több ezer belső emailt és dokumentumot adott át az FBI-nak az orosz kormány által működtetett Sputnik hírügynökség májusban kirúgott fehér házi tudósítója, Andrew Feinbergírja a Yahoo News.

Másfél héttel ezelőtt Feinberget ki is hallgatták a Szövetségi Nyomozóiroda washingtoni irodájában. Vallomása és a dokumentumok alapján azt vizsgálják, hogy a Sputnik megsérti-e a külföldi propagandaszervezetek tevékenységét érintő amerikai törvényt. Arra is fény derülhet, hogy közreműködött-e a hírügynökség az orosz kormány befolyásolási kampányában a tavalyi amerikai elnökválasztás idején.

Az eredetileg a náci propaganda terjesztése ellen 1938-ban hozott törvény szerint azoknak a külföldi szervezeteknek, amelyek tevékenysége az amerikai közvélemény befolyásolására irányul, részletes beszámolót kell küldeniük az igazságügyi minisztériumnak finanszírozásukról és tevékenységükről. Egy januári amerikai hírszerzési jelentés a Sputnikot és az RT televíziót is az orosz állami propaganda csápjaiként jellemezte.

A hírügynökség amerikai főszerkesztője, Mindia Gavasheli közölte: minden olyan feltételezés hamis, ami szerint ők nem hírügynökségként működnek. Azt mondta, az FBI nyomozásáról most hall először, az egész ügy pedig az Oroszország körüli „hisztéria” része.

Feinberg kihallgatása a Sputnik belső struktúrájára, szerkesztői folyamataira és finanszírozására fókuszált. A volt tudósító azt mondta: ő a hírügynökség washingtoni irodájában dolgozó szerkesztőktől kapott utasításokat, de a felettesei gyakran beszéltek Moszkvából érkező elvárásokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik