Külföld
Észak-Korea (észak-korea, kim dzsong un, )

Észak-Korea megünnepelte az atomrobbantást

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 09. 07. 10:09

Korábban a témában:

Észak-Koreában két tűzijátékkal és egy phenjani nagygyűléssel tisztelegtek szerda este a sikeres kísérleti nukleáris robbantást végrehajtó tudósoknak – jelentette a KCNA hivatalos hírügynökség.

A fővárosban autóbuszokon vitték a központi Kim Ir Szen térre azokat a szakembereket, akik előkészítették a vasárnap reggel végrehajtott, az ország történetében minden eddiginél nagyobb hatóerejű robbantást, amelyről Észak-Korea azt állítja, hogy egy interkontinentális ballisztikus rakétával célba juttatható hidrogénbomba tesztje volt. A téren több tízezer fős tömeg fogadta a tudósokat, és konfettit szórt rájuk, színes pomponokkal integetett nekik.

Nagy tisztelettel adózunk Kim Dzsong Un elvtársnak, a legfelsőbb vezetőnek, aki lehetővé tette, hogy a koreai nép véghezvigye története legnagyobb tettét!

Ez volt olvasható az egyik transzparensen, egy másikon pedig a következő mondat:

Senki nem tud megállítani bennünket a jövőbe vezető utunkon!

Észak-Korea hatodik kísérleti nukleáris robbantása általános nemzetközi bírálatot váltott ki. Egyelőre egyetlen külföldi kormány sem erősítette meg, hogy valóban hidrogénbombát robbantott Észak-Korea, de több szakértő is azon a véleményen van, hogy a detonáció minden jellemzője egy kétfokozatú hidrogénbomba robbanásáé volt. A robbanás erejéről nagyon különböző adatokat közöltek a külföldi országok. A dél-koreai védelmi minisztérium szerint 50 kilotonnás volt, egy washingtoni szakértő intézmény szerint 100 kilotonnás, Japán szerint pedig 120 kilotonnás, illetve szerdán beszéltek már Tokióban 160 kilotonnáról is. Ezek a számok tovább változnak az újabb és újabb információk alapján, mígnem a szakértők végül konszenzusra jutnak majd róla – írta az AFP hírügynökség.

(MTI, kiemelt kép egy korábbi ünnepségről: AFP)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.