Nagyvilág

Az Afganisztánban állomásozó amerikai erők megsértették az iszlámot

Bocsánatkérésre kényszerültek szerdán az Afganisztánban szolgáló amerikai erők, mert egy szórólappal sikerült vérig sérteniük az ország muszlim lakosságát.

A szórólap célja az volt, hogy arra bátorítsa az afgánokat, hogy a tálibokkal szemben bízzanak meg a helyi hatóságokban, és forduljanak hozzájuk bizalommal. Ám a kiadványra egy olyan kép került, amelyen a tálibok zászlaját viselő kutya egy oroszlán elől menekül. A tálibok zászlaján idézetek szerepelnek a Koránból, a kutya pedig a muszlim hagyományok szerint tisztátalan állat.

Vegyék vissza szabadságukat a terrorista kutyáktól! Működjenek együtt a koalíciós erőkkel, hogy felkutathassák az ellenséget és leszámolhassanak vele!

– állt a propagandaterméken.

A szórólapokat hétfő este osztották és szórták szét Parvan tartományban, Kabultól északra.

Őszintén bocsánatot kérek. Mélyen tiszteljük az iszlámot és muszlim partnereinket szerte a világban

– nyilatkozott a felháborodást követően James Linder amerikai vezérőrnagy, aki szerint tévedésből került a kép a szórólapra, és vizsgálat indul annak feltárására, hogyan történhetett ez meg, és ki érte a felelős.

Parvan tartomány kormányzója megbocsáthatatlannak nevezte a történteket, és szintén a felelősök megbüntetését ígérte. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik