Nagyvilág

Videoblogger kötött a magyar boltosba Székelyudvarhelyen, röpködnek a feljelentések

A kötözködő férfi azt állítja, azért nem szolgálták ki, mert román. Az áruház szerint azért nem, mert még nyitva sem voltak.

Etnikai alapú megkülönböztetéssel vádolják a székelyudvarhelyi Kaufland áruházat azután, hogy az interneten olyan videó jelent meg, amelynek készítője azt állította: azért nem szolgálták ki, mert román. A román fogyasztóvédelem a megkérdőjelezhető hitelességű felvételre hivatkozva 700 ezer forintnyi összegre büntette az áruházat.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség jogvédő szolgálata viszont feljelentést tesz a román Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság brassói regionális főfelügyelője, Sorin Claudiu Susanu és a B1 televízió újságírója, Radu Banciu ellen – számolt be az MTI. Szerintük Susanu részrehajlóan járt el az ügyben, Banciu pedig nacionalista, idegengyűlölő nyilatkozatokat tett az incidens kapcsán.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat megállapította: a videót feltöltő, Militianul (a rendőr megnevezése a kommunista diktatúra idején) nevű videoblogger manipulációs szándékkal félretájékoztatta a közvéleményt, amikor azt állította: románsága miatt nem szolgálták ki a székelyudvarhelyi áruház kültéri grillezőjében.

Az áruházlánc pénteken közölte:

a térfigyelő kamerák felvételei alapján a videoblogger nyitás előtt fél órával akart vásárolni.

Ekkor az eladó tájékoztatta, hogy csak nyitás után tudja kiszolgálni. A videón a férfi harmadik próbálkozása látható 13 perccel a nyitás előtt. Ekkor az eladó előbb elvette tőle a pénzt, de miután látta, hogy a pénztárgép még nem működik, visszaadta a bankjegyet. Ezalatt a videoblogger folyamatosan azt hangoztatta, hogy azért nem szolgálják ki, mert román.

A történtek után Radu Banciu tévéműsorában veszélyforrásként beszélt a magyar kisebbségről, az etnikumközi konfliktusok megoldására pedig a románok és magyarok elkülönítését javasolta.

A fogyasztóvédelmi hatóság regionális főfelügyelője pedig azt állította: nem ez az első eset, hogy nyelvi megkülönböztetésért bírságolják a székelyudvarhelyi áruházat, 2015-ben azért büntették meg, mert termékeit kizárólag magyar nyelvű szórólapokon és reklámújságban hirdette. Csakhogy az áruház cáfolta, hogy kapott volna ilyen bírságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik