Nagyvilág
Budapest, 2017. július 19.
Az Orbán Viktor miniszterelnök vendégeként hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédet mond a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Goldmark termében 2017. július 19-én. A magyar miniszterelnök és izraeli vendége a látogatással a Mazsihisz meghívásának tesz eleget.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Őrizetbe vették az izraeli miniszterelnök volt kabinetfőnökét

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 09. 04. 12:36

Volt izraeli minisztert és Benjámin Netanjahu miniszterelnök volt kabinetfőnökét is őrizetbe vették és kihallgatják a korrupciógyanús tengeralattjáró-beszerzések ügyében – jelentette az izraeli média hétfőn. Ezen kívül egy meg nem nevezett volt minisztert is őrizetbe vett az izraeli rendőrség 443-as, fehérgalléros bűnözéssel foglalkozó egysége, mert gyanúba került abban a több milliárd sékeles, korrupciógyanús katonai beszerzés ügyébe, melyet a helyi sajtó csak tengeralattjáró-ügyként emleget.

Vasárnap öt gyanúsítottat vettek őrizetbe; katonatiszteket és vezető tisztviselőket, majd megkezdték eskü alatti kihallgatásukat, és átkutatták irodáikat, és otthonaikat. Az érintettek között volt David Saran, a miniszterelnök 2014 és 2016 közötti kabinetfőnöke, akit vesztegetéssel, csalással, hivatali hatalommal való visszaéléssel, és felbujtással vádolnak.

Kihallgatták Nati Mor stratégiai tanácsadót, Atalia Rosenbaumot, a nemzetbiztonsági tanács 2009 és 2010 közötti elnökhelyettesét, Eliezer Marom nyugalmazott tábornokot, a haditengerészet volt parancsnokát, a haditengerészet elitkommandójának volt parancsnokát, és Avriel Bar Joszefet is, aki szintén éveken át volt a nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese.

A letartóztatások előzménye, hogy Miki Ganor, a ThyssenKryupp nevű német hajógyártó óriásvállalat izraeli képviselője vádalkut kötött a hatóságokkal, és már hetek óta rendőri védelem alatt ismerteti a korrupt közbeszerzési ügy részleteit. Az általa feltárt adatok a 10-es tévécsatorna beszámolója szerint megegyeznek a más forrásokból származó vallomásokkal és dokumentumokkal.

A vádak szerint Ganor az újabb és újabb, nagy értékű haditengerészeti beszerzések érdekében Avriel Bar Joszeffel, a nemzetbiztonsági tanács házi őrizetben lévő volt elnökhelyettesével közösen katonai és politikai döntéshozókat vesztegetett meg, hogy a hadsereg tiltakozása ellenére újabb három tengeralattjárót, valamint a tengeri földgázmezők védelmében négy hadihajót vásároljanak az általuk képviselt cégtől. Ganor jutaléka 45 millió dollárra (mintegy 13 milliárd forint) rúgott, de ennek ötöde, 9 millió dollár (mintegy 2,5 milliárd forint) ügyvédjének, Dávid Simrónnak járt, aki egyben Benjámin Netanjahu miniszterelnök unokatestvére, bizalmasa és ügyvédje.

A rendőrségre már több alkalommal beidézett, és kihallgatott Simrón tagadja, hogy ügyvédi díjazásán túl további pénzeket kapott volna munkájáért. A rendőrség ebben az ügyben mindeddig nem gyanúsította meg és nem hallgatta ki Netanjahut, aki azt állítja, hogy nem tudott unokatestvére megbízatásáról a tengeralattjárókkal kapcsolatban. A katonai rádióban nyilatkozó rendőri szakértő szerint a miniszterelnök kihallgatása mégis előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik ebben a korrupciós nyomozásban is. Benjámin Netanjahu ellen nyomozás folyik két másik ügyben, mert gyanúsan nagy értékű ajándékokat kapott, és a hatóságok azt gyanítják, hogy törvényellenesen befolyásolta a médiát.

(MTI, kép: MTI/Mohai Balázs)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.