Nagyvilág
German chancellor Angela Merkel and SPD chancellor candidate MArtin Schulz stand in the plenary hall at the Reichstags building in Berlin, Germany, 12 February 2017. The federal assembly has gathered for the election of a new federal president on Sunday noon.

(ATTENTION EDITORS: IMAGE REPEAT WITH ALTERNATE CROP) Photo: Gregor Fischer/dpa

Jön a német kancellárjelölti vita

24.hu
24.hu

2017. 09. 03. 06:40

Ma tartják Németországban a szeptember 24-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás kampányának legfontosabbnak tartott eseményét, a kancellárjelöltek televíziós vitáját.

Németországban csak a tisztség elnyerésére esélyes két néppárt, a jobbközép CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata (SPD) párt állít kancellárjelöltet, így a vasárnap esti vitában

a CDU/CSU részéről a negyedik ciklusára készülő kormányfő, Angela Merkel, az SPD részéről pedig Martin Schulz pártelnök-kancellárjelölt, az Európai Parlament korábbi elnöke vesz részt.A két országos köztelevízióban (ARD, ZDF) és a két legnagyobb országos kereskedelmi televízióban (RTL, SAT1) élőben közvetített rendezvényen a két jelölt egymás mellett, egy-egy pulpitus mögött áll, velük szemben pedig helyet foglal minden csatornától egy-egy műsorvezető, akik felváltva kérdéseket tesznek fel nekik. Sorsolással döntik el, hogy ki kapja az első kérdést, és ki szólalhat meg utoljára. Közönség nincs a stúdióban.

Visszafogottabb lesz a német választási kampány a barcelonai terrortámadás miatt
Lemondanak rendezvényeiken a hangos zenéről, valamint egyperces csenddel emlékeznek meg az áldozatokról.

A legutóbbi felmérések alapján a CDU/CSU a szavazatok 37-40 százalékát gyűjtené össze, ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás. Az SPD mintegy 15 százalékponttal lemaradva, 22-23 százalék körül áll. Az SPD szerint azonban még nem “lefutott” a választás, a párt a bizonytalan szavazók megszólításával felzárkózhat az utolsó három héten. Reményeik szerint ennek a felzárkózásnak az első lépése lesz a kancellárjelölti vita, amelyre sajtóértesülések szerint Martin Schulz hetek óta készül.

Merkel leginkább veszíthet a vitával. Sajtóértesülések szerint környezetében megelégednének azzal, ha az összecsapás nem rontaná a megítélését, és még azt is sikerként könyvelnék el, ha a vita után az SPD támogatottsága csak kismértékben emelkedne. A legfontosabbnak azt tartják, hogy a szociáldemokraták népszerűség-növekedése ne legyen tartós.

Schulz vagy Merkel? Mik a főbb különbségek a német gazdaságpolitikában?
Ősszel választanak a németek: Angela Merkel kihívója, az Európai Parlament leköszönt elnöke, Martin Schulz. Miben tér el a két jelölt?

A legtöbb választási szakértő úgy látja, hogy az SPD legfeljebb a párttól korábban elfordult választók körében szerezhet új támogatókat, és így néhány százalékponttal növelheti táborát, ha Martin Schulz jól szerepel, de a CDU/CSU-t már nem tudja megelőzni szeptember 24-ig.

A felmérések szerint a választók többsége arra számít, hogy Angela Merkel szerepel majd jobban.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a kancellárjelölti vita 6,8 millió választó döntését befolyásolhatja, ami a 61,5 millió választópolgár 11 százaléka.

A választók 48 százaléka azt mondja, hogy meg akarja nézni Merkel és Schulz vitáját, ami ugyan csak “szándéknyilatkozatot” jelent, de a 20.15-kor kezdődő 95 perces műsor nézettsége így is jelentősen meghaladhatja a 2013-ban – Angela Merkel és az akkori SPD-s jelölt, Peer Steinbrück részvételével – tartott előző vita 18 milliós nézettségét.

(MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.