Nagyvilág

Gépfegyvereket kapnak a finn rendőrök

Szabadon engedtek Finnországban pénteken egy újabb, korábbi gyanúsítottat, akit a turkui merénylettel összefüggésben vettek őrizetbe. Ugyancsak pénteken bejelentették, hogy gépfegyverrel is ellátják a jövőben a rendőröket.

Az augusztus 18-án Turku városának központjában elkövetett késeléses merényletben életét vesztette két nő, nyolc ember pedig megsérült.

Finnországi késelés: megnevezték a merénylőt
Terrorcselekmény, szándékos emberölés és szándékos emberölés kísérlete gyanújával nyomoznak a marokkói férfi ellen.

A hatóságok terrortámadásnak minősítették a történteket, és hét embert őrizetbe vettek az üggyel kapcsolatban. Közülük hármat a múlt hét végén szabadon engedtek, további kettőt pedig e hét elején. Immár csak a főgyanúsított, a 22 éves Abderrahman Bouanane van rács mögött. Ő marokkói menedékkérőként érkezett Finnországba, és elismerte a bíróság előtt, hogy – mint mondta – “felelős a támadásért”, de azt tagadta, hogy terrorista indítékai lettek volna.

Finnország hétezer rendőre hamarosan gépfegyvereket kap

– tudatta a testület parancsnoksága pénteken az STT finn hírügynökséggel. A rendőrök fegyverzetének bővítését a terrorveszéllyel indokolta Ari Alanen, a parancsnokság egyik tisztje. Azt nem fedte fel, hogy mikor osztják szét a gépfegyvereket.

Finnországban júniusban a négyes fokozatú skála kettes szintjére emelték a készültségi szintet, jóllehet az augusztus közepén elkövetett turkui támadás volt az első, amelyet terrortettnek minősítettek a skandináv államban.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/EPA/Turun Sanomat/Ari Matti Ruuska

Ajánlott videó

Olvasói sztorik