Nagyvilág

Az észak-koreai vezető nagyon elégedett volt a fél világot megrettentő rakétateszttel

A dél-koreai-amerikai hadgyakorlat elleni tiltakozásul bocsátott fel Hvaszong-12-es típusú közepes hatótávolságú rakétát Észak-Korea – közölte szerdán a KCNA phenjani állami hírügynökség, utalva az előző napi rakétaindításra. A jelentésben azt írták, hogy a rakéta “pontosan eltalálta célpontját” a Csendes-óceánon. Kedden a kommunista állam hadserege kilőtt egy rakétát, amely Japán északkeleti része felett átrepült és a Csendes-óceánba csapódott. Hogy mire volt jó az, és miért pont arrafelé lőtte ki a rakétát Észak-Korea, egy másik cikkünkben olvashatnak.

A beszámoló szerint a legutóbbi gyakorlat olyan volt, mint a valódi háború, amely a koreai néphadsereg műveleteinek első lépése a csendes-óceáni térségben, előjátéka annak, hogy elérjék az Egyesült Államok külbirtokát, Guamot.

A gyakorlatot Kim Dzsong Un felügyelte. Az észak-koreai vezető nagyon elégedett volt a sikeres rakétateszttel. A cikk szerint Phenjan folyamatosan figyeli majd, miképpen cselekszik az Egyesült Államok, és annak fényében határoz jövőbeni lépéseiről.

Észak-Korea augusztus elején kilátásba helyezte, hogy négy Hvaszong-12-es rakétát indít a Guam körüli vizekre, miután Donald Trump amerikai elnök “tűzzel és haraggal” fenyegette meg Phenjant, ha Észak-Korea tovább fenyegetné az Egyesült Államokat.

Eközben az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) egyhangúlag és “határozottan” elítélte Észak-Koreát az újabb rakétakísérlet miatt, számol be az MTI. Az elítélő határozat mellett az ENSZ BT ismét felszólította a phenjani rezsimet arra, hogy hagyjon fel rakétakísérleteivel és egész fegyverkezési programjával.

A határozat nem tesz említést új büntetőintézkedésekről, hanem csupán a régebbi szankciók szigorú betartását sürgeti az ENSZ valamennyi tagállamától. A BT – amely a világszervezet legerőteljesebb testülete – egyúttal leszögezte azt is, hogy a helyzet diplomáciai és politikai eszközökkel történő békés megoldásának a híve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik