Nagyvilág

Félmillióan tiltakoztak a terrorizmus ellen Barcelonában

Félmillióan tiltakoztak a terrorizmus ellen Barcelonában

Százezrek vonultak fel szombat este Barcelonában a “Nem félek” jelszót skandálva, miután a múlt héten Katalóniában két terrortámadásban tizenöten haltak meg.

A menetet a “No tinc por” (Nem félek katalán nyelven) óriásmolinó mögött a híres Las Ramblas sugárúti boltosok és lakók vezették, ahol egy kisteherautó augusztus 17-én a tömegbe hajtott, tizenhárom embert megölve és százhúsznál többet megsebesítve.

A tömeg megtapsolta a szintén a menet élén haladó rendőröket, tűzoltókat, egészségügyi dolgozókat.

MTI/EPA/Alberto Estevez

VI. Fülöp spanyol király – a spanyol uralkodók közül elsőként -, Mariano Rajoy miniszterelnök és Carles Puigemont, a katalán kormány feje is a menetben haladt sötét öltönyben, a második legnagyobb spanyol város színeit jelképező vörös, sárga és fehér rózsával.

Azért vagyunk itt, hogy közöljük: nem félünk, egységesek vagyunk és békét akarunk

– mondta az 59 éves Victoria Padilla nyugdíjas a menetből. A tüntetők “A legjobb válasz: a béke” és “Nemet mondunk az iszlámgyűlöletre” feliratú transzparensekkel vonultak.

A rendőrség félmillióra becsülte a békemenetben résztvevők létszámát.

MTI/AP/Francisco Seco

Többen füttyszóval fogadták az elvonuló méltóságokat, és transzparenseken bírálták az uralkodót, amiért szorgalmazta a Szaúd-Arábiába irányuló katonai exportot.

Több száz önkéntes 50 ezer vörös, 10 ezer sárga és 10 ezer fehér rózsát emelt a magasba, a Barcelona és a Nem félek szavakat formázva különböző nyelven, közöttük arabul.

Barcelona első női főpolgármestere, Ada Colau szorgalmazta, hogy minél többen vegyek részt a megmozduláson “a fájdalmas hét után”.

Töltsük meg a várost békével és szabadsággal

– állt a városháza közleményében.

MTI/EPA/Alberto Estevez

A barcelonai gázolás 13 áldozata mellett két másik ember is meghalt, amikor terroristák augusztus 18-ára virradóra a tömegbe hajtottak és embereket késeltek meg Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen.

A támadások 12 gyanúsítottja közül a rendőrség hatot agyonlőtt, két másik egy robbanásban halt meg a terrortámadások előtt. Két gyanúsított emberölés és terrorszervezethez való tartozás vádjával őrizetben van, két másik társukat pedig feltételesen szabadlábra helyezték.

MTI/EPA/Marta Pérez

A megmozdulásra fokozott biztonsági intézkedések között került sor. A hatóságok kérték a résztvevőket, hogy a tömegközlekedést vegyék igénybe a tüntetésre menve.

Az északkelet-spanyolországi Ripoll városában, ahonnan a támadók zöme származott, a helyi muszlim közösség tagjai és más helyi lakosok tartottak gyűlést a város főterén, hogy elítéljék a gyilkos támadásokat.

Megmozdulásokat hirdettek szombat estére más városokban, így Madridban, Valenciában és Vigóban is.

MTI/EPA/Alberto Estevez
Olvasói sztorik