Nagyvilág

Európa biztonságán ügyködik a magyar kormány

Pintér Sándort felkérték, hogy fogjon hozzá a jogszabályi környezet megváltoztatásához.

Az európai biztonsági helyzettel foglalkozott pénteki ülésén a kormány – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az ülés szünetében tartott rövid sajtótájékoztatóján.

Azt állította, hogy Magyarország a világ tíz legbiztonságosabb országa között van, viszont Európában a biztonsági helyzet soha nem volt olyan rossz, mint most. Ennek javítását az összes európai ország legfontosabb feladatának nevezte, hozzátéve, hogy itthon is lesz ezzel kapcsolatban teendő. Konkrétumok nélkül említette, hogy a jogszabályi környezeten változtatni kell, és felkérték Pintér Sándor belügyminisztert, hogy kezdje el az ezzel kapcsolatos munkát.

Kitért arra, hogy szeptember elején lejár a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet”, aminek meghosszabbítására a belügyminiszter javaslatot tett. A jövő héten hoz döntést erről a kormány.

Azzal a hírrel kapcsolatban, hogy a tervek szerint Európán kívüli személyek és cégek a jövőben csak belügyminiszteri engedéllyel fektethetnének be Magyarországon, Kovács azt mondta, az nem újdonság, hogy a belügyminisztérium és a biztonságért felelős szolgálatok átvilágítják a befektetőket. Hozzátette, konkrét lépésekről és részletekről a következő időszakban dönt a kormány.

Elárulta azt is, hogy a kormány egyetért Szijjártó Péterrel a holland nagykövet megjegyzése kapcsán, és elvárják a holland külügyminisztériumtól, hogy tegyen lépéseket. Szerinte elharapózott a külföldi országok diplomatáinak beavatkozása a magyar belügyekbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik