Nagyvilág

A német külügyminiszter nem javasolja a törökországi utazást

Bárki börtönbe kerülhet mondvacsinált okokkal.

Jó lelkiismerettel nem lehet javasolni egy németnek sem, hogy látogasson el Törökországba – mondta Sigmar Gabriel német külügyminiszter a Bild című lapnak.

A politikus kijelentését a ZDF televízióban úgy magyarázta: bárki magára vonhatja a török hatóságok figyelmét akár csak azzal, ha van olyan barátja, akit a tavalyi puccskísérletért felelősnek tartott hitszónok, Fethullah Gülen követőjeként tartanak számon.

Német sajtóértesülések szerint Törökországban tíz német állampolgárt tartanak fogva politikai bűncselekmények gyanújával. Ennek kapcsán Sigmar Gabriel azt mondta, nincs túl sok esélye annak, hogy rövid időn belül visszaszerezzék a szabadságukat. A szociáldemokrata politikus szerint minden alap nélkül tartják fogva őket, az ankarai vezetés belpolitikai okokból hurcolja meg a német állampolgárokat, a cél a nacionalizmus felszítása.

Maria Adebahr külügyi szóvivő hangsúlyozta: a külügyminiszter kijelentése nem minősül hivatalos figyelmeztetésnek. Továbbra is a tárca júliusban frissített országinformációi érvényesek, melyek szerint a Törökországba utazóknak érdemes fokozott óvatossággal viselkedniük, és rövid tartózkodás esetén is ajánlott regisztrálni magukat a helyi konzulátuson.

Egy pénteken ismertetett felmérés szerint a németek többsége támogatja a határozott kiállást Recep Tayyip Erdogan államfő egyre inkább tekintélyelvűnek tartott rendszerével szemben. A ZDF megbízásából készített kutatás szerint a németek 72 százaléka úgy véli, hogy gazdasági eszközökkel nyomást kell gyakorolni Törökországra, akkor is, ha a német gazdaság is megszenvedi az intézkedéseket.

Az új irányvonallal kapcsolatban a külügyminiszter a Bildnek azt mondta, hogy ki kell tartani, és bízni kell abban, hogy Recep Tayyip Erdogan előbb-utóbb távozik. „Ezt az időszakot ki kell bírnunk, de Törökország Erdogan után is megmarad” – mondta Sigmar Gabriel. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik