Nagyvilág

Félelmetes hadgyakorlatra készülnek az oroszok

A hidegháború óta a legnagyobb katonai gyakorlatra készülnek Oroszországban. Nyugati tisztviselők és elemzők szerint legalább százezer katona vesz majd részt a Zapad-17 nevű hadgyakorlaton, amit szeptember 14. és 20 között tartanak majd meg Fehéroroszországban és Oroszországban.

A hadgyakorlat egyfajta erőfitogtatás lehet az oroszok részéről nyugat felé, miután az Amerikai Egyesült Államok újabb szankciókkal sújtotta Moszkvát, amiért nagy valószínűséggel beavatkoztak a tavalyi elnökválasztásba.

Moszkva szerint a Zapad-17 egy általános gyakorlat lesz, amit négyévente megrendeznek.

A NATO-parancsnokság nem tervezi, hogy válaszlépésként további csapatokat vezényel az orosz határhoz, ugyanakkor figyelemmel követik az eseményeket.

Mike Pence, az USA alelnöke júliusi észtországi látogatásán arról beszélt, hogy rakétavédelmi rendszer kiépítését tervezik az Oroszországgal szomszédos államban, ez idő alatt pedig megnövelhetik az ott állomásozó katonáik számát.

Moszkva szerint a NATO azzal gerjeszti a nyugat-kelet közti feszültséget, hogy hadsereget épít Oroszország szomszédságában. A NATO erre továbbra is úgy felel, hogy a Krím-félsziget 2013-as elcsatolása miatt történik minden.

Fotó: Europress

Bár az oroszok egyelőre nem adtak róla tájékoztatást, hány katona vesz részt a hadgyakorlaton, Aleksander Grushko NATO-nagykövet szerint ha 13 ezernél többen lesznek, egy nemzetközi egyezmény értelmében meg kell engedniük, hogy más országok megfigyelői is a helyszínen legyenek.

Kiskapu lehet Oroszországnak, ha több, 13 ezer fős csapatra szedik szét a gyakorlatot. 

Elemzők szerint a legutóbbi, 2013-as Zapad-gyakorlatra legalább 70 ezer katonát hívtak be, holott ezt előre nem jelezték a NATO felé.

Ha minden igaz, 1991 óta ez lesz a legjelentősebb katonai tábor az oroszok részéről. Csak összehasonlításként: a NATO idei legnagyobb, Trident Javelin-17 fedőnévre hallgató gyakorlatán háromezer katona lesz ott. Igaz, ezzel készülnek fel a jövő évi, Trident Juncture 2018 néven futó gyakorlatra, ahol már 35 ezer fegyveres állhat össze.

(The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik