Nagyvilág

Meghalt az Észak-Koreába dezertált amerikai katona

James Dresnoknak elege volt a katonásdiból és a nejéből, ezért ´62-ben átrohant Észak-Koreába, ahol batár nagy sztár lett belőle. Raboltak neki román feleséget, gyerekei lettek, akik szintén megtalálták számításukat a phenjani Hollywoodban.

Nem sok ilyen esetről tudni, de előfordult, hogy amerikai katona hagyta ott az egységért, hogy átálljon az észak-koreaiak oldalára. Ilyen volt James Joseph Dresnok esete is, aki 1962-ben ment át a túloldalra. Fél évszázadot töltött Észak-Koreában, de most fiai (akik ott születtek), Ted és James bejelentették, hogy apjuk 74 évesen elhunyt – írja a New York Times.

Dresnok 1962-ben okiratot hamisított, eljárás alá vonták, úgyhogy inkább átszökött a demilitarizált övezeten. Úgy tudni, ő volt az utolsó Észak-Koreába dezertált, még élő egykori amerikai katona. Dresnoknak alapból az egész életéből elege volt, egy 2006-os dokumentumfilmben azt mondta,

elegem volt a gyerekkoromból, a házasságomból, a katonai életemből, mindenből. Befejeztem. Egy helyre mehettem. Átkeltem és új élet után néztem.

Dresnok persze jó szolgálatot tett a Kimek rezsimjének: magazinok címlapján szerepelt és az észak-koreai életmódot méltatta. Üzeneteit a fegyverszüneti vonal túloldalára telepített amerikai katonáknak is sugározták. Később filmes karrierje is lett, ő játszotta az amerikai főgonoszokat az észak-koreai filmes remekművekben. Celebritás lett, amit élvezett. Így nyilatkozott egyszer:

Ha egymilliárd rohadt dollárnyi aranyat raktok az asztalra, akkor sem megyek vissza.

Apjuk halálát a fiúk egyébként egy interjúban jelentették be (ld. a fenti videót), amiben mindketten katonai egyenruhát viseltek. Apjuk stroke-ban halt meg, persze azután, hogy a szeretett Kim Dzsongun jóvoltából a legjobb kezelést kapta egy phenjani kórházban. James Dresnoknak szerintük nem volt megbánnivalója, hacsak az nem, hogy nem tölthetett el még több időt a párt és a haza szerető gondoskodásában.

Az interjút készítő újságíró megjegyezte, azt leszámítva, hogy fehér emberek beszéltek Észak-Koreáról, semmi különbség nem volt köztük és a helyiek között. Dresnok két fia állítólag egy 1978-ban az országba került román nő, Doina Bumbea gyermeke. Az ő 1997-as halála után Dresnok újranősült, abból a házasságból is lett egy fia. A két idősebbnek is vannak már gyerekeik, és ők is szerepelnek helyi filmekben.

Bumbeát amúgy gyakorlatilag elrabolták, ami bevett szokás volt az ENSZ egy jelentése szerint. El akarták kerülni, hogy nem koreaiak koreaiakkal házasodjanak, ezért sokszor raboltak Európából vagy a Közel-Keletről nőket, akiket aztán házasságra kényszerítettek az Észak-Koreában élő külföldiekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik