Nagyvilág

Megtámadja-e Izrael újra a Gázai övezetet?

A Hamasz meg van győződve arról, hogy Benjamin Netanjahu meg akarja támadni a Gázai övezetet.

A palesztin mozgalom, amelyet a világ országainak többsége terrorszervezetként jegyez, úgy véli, a katonai előkészületekkel az izraeli miniszterelnök az ellene indított bűnügyi nyomozásról szeretné elterelni a közvélemény figyelmét. Miután Gázából augusztus 8-án rakétát lőttek ki az izraeli Hof Ashkelon járás területére, egy nappal később az izraeli légierő Hamasz-célpontokat támadott meg Észak-Gázában, és tüzelt a Sati menekülttáborra, ahol a Hamasz politikai osztályának vezetője, Iszmail Hanija lakik.

A palesztin mozgalom erről a válaszreakcióról gondolja úgy, hogy egy készülődő nagy katonai művelet előszele.

Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber

A Hamasz katonai szárnyának (Izz ad-Din al-Qassam Brigades) vezetősége szerint a légicsapásokkal egyértelműen a Hamaszt szeretnék felhergelni. „Ezzel veszélyes területre léptünk, aminek Izrael viseli majd a következményeit. Nem fogjuk hagyni, hogy Gázát az izraeli lőszerek kísérleti terepévé változtassák”– nyilatkozta a szervezet közvetlenül a légitámadások után. A feszültség nem volt ilyen nagy a két fél között Izrael 2014-es, Erős Szikla-hadműveletét lezáró tűzszünet óta. A Hamasz megerősítette a katonai jelenlétét az Izraellel közös határvonalakon és a katonai állomásai a nap 24 órájában készenlétben vannak, hogy ne érje őket felkészületlenül egy esetleges újabb izraeli invázió.

Még ha a Hamasz felvetései nem alapulnak is hiteles információkon, csak sejtéseken, annyi biztos: a csoport vezetői eléggé tájékozottak arról, mi zajlik Izraelben. Napi szinten megkapják az izraeli média híreinek fordítását és elemzéseit, és hozzáférnek az izraeli politikai elemzők írásaihoz, amelyekből kiderül, szerintük milyen diplomáciai érdekek állnak az egyes események mögött. Természetesen a Hamaszt az érdekli, hogy az események milyen hatással lehetnek Gázára.
Nem ez az első alkalom egyébként, hogy a Hamasz vezetői úgy gondolják, Izrael katonai műveleteket tervez, hogy elterelje a közvélemény figyelmét a belső problémákról.

Ugyanezt gondolták a 2008-as Öntött ólom-hadművelet előtt is. Néhányan a vezetők közül, köztük Iszmail Hanija és Mahmud al-Zahar, azt állították, hogy Izrael átfogó katonai műveletet tervez, hogy megerősítse Ehud Barak politikai pozícióját. Abban az időben Barak volt a védelmi miniszter, valamint a Munkáspárt feje, és 2009 elejére volt kitűzve a parlamenti választás.
Iszmail Hanija fiai, Zahar és Abed Hanija különösen így gondolkodott, és Zahar nem is volt rest hangoztatni a véleményét: „Barak azért tervez háborút Gáza ellen, hogy elfedje a botlásait.” Az Öntött ólom hadművelet előtti héten Hanija azt is mondta, hogy az izraeli közvélemény nincs is tisztában azzal, hogy Barak csupán azért taszítja háborúba az izraeli hadsereget, hogy javítson a szavazatok állásán.

A katonai művelet egy hétre rá valóban elkezdődött, amivel beigazolódni látszottak a Hamasz elméletei, és ez alapot adott a Hamasz-vezetőség tagjainak fejében egyre gyakrabban megszülető összeesküvés-elméleteknek.

Fotó: Omer Messinger/NurPhoto/ Corbis /Getty Images

Az Al-Monitornak  arról számoltak be az Észak-Gázában, a határnál élő lakosok, hogy a Hamasz már augusztus elején elkezdte megerősíteni az állásait, és felderítőket küldött ki, hogy tudomást szerezzen az izraeli erők hollétéről. Az újságíró szerint a Hamasz katonai szárnyát csak vészhelyzetben mozgósítják, illetve akkor, ha nő a feszültség a szembenálló felek között.

„Az itt élő lakosok tudják, hogyha mozgás van a határ mentén, az a közelgő háború jele, és nekik is muszáj készülődniük” – mondta az újságíró.

Egy Hamasz-tag is megerősítette, hogy a vezetőség teljesen komolyan gondolja, hogy Netanjahu katonai lépésekre készül. „Bármilyen eshetőségre készen állunk” – mondta. „Nem fogunk csendben ülni, mialatt Izrael megindul felénk.” Azt is hozzátette, hogy az augusztus 9-i légitámadás civileket és rendőrtiszteket is megsebesítettm, és hogy a Hamasz katonai szárnyának a türelme a vége felé jár.

IAF pounds two Hamas positions in Gaza

WATCH: Israel strikes Hamas positions in Gaza after rocket attackhttp://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5000595,00.html

Közzétette: Ynetnews – 2017. augusztus 8.

 

Mindeközben Izrael árgus szemekkel figyeli, hogyan készülődik a Hamasz egy újabb konfrontációra. Ejal Zamir, az Izraeli Védelmi Erők Déli Parancsnokságának vezérőrnagya augusztus 9-én arra hívta fel a figyelmet, hogy a Hamasz szeretné újjáéleszteni a 2014-es összecsapások során szétzilálódott terrorhálózatát. Az izraeli titkosszolgálat az Erős Szikla-hadművelet óta igyekszik felderíteni a Hamasz katonai infrastruktúráját. Úgy látják, hogy a csoport tagjai helyi lakosoknak álcázzák magukat, civil terepen tevékenykednek, lakásokban, iskolákban, mecsetekben igyekszenek kiépíteni a katonai infrastruktúrát. Ilyen épületekben kapnak helyet a parancsnokságok, a fegyverraktárak, vagy a rakétaindítók.

Még ha alaptalanok is a Hamasz konfrontációt jósló elméletei, nagy hiba lenne figyelmen kívül hagyni őket, hiszen a vészjósló aggodalmak és a nyomukban fellépő feszültség nagyon könnyen fegyveres konfliktushoz vezethet.

Itt van például a Gázából kilőtt rakéta esete. Valószínűleg olyan gázaiak indíthatták el, akik nem fogadják el a Hamasz hatalmát és nem engedelmeskednek az utasításainak, ami kifejezetten kellemetlen hír a Hamásznak, amely vasmarokkal ellenőrzi az övezetet. Politikai értelemben ugyanis ez azt jelentené, hogy vesztettek a Gáza fölötti totális ellenőrzésből.

A Hamasz ezért azt állítja: Izrael csak kitalálta, hogy rálőttek volna Gázából, mivel fel szeretné felhergelni a gázaiakat és a válaszul küldött légicsapással erőszakot szeretne szítani.

Az, hogy mi történt, igazából mellékes, a háborús retorika számít, amit már most elkezdett a Hamász. Ha sikerül tömegeket mozgósítani vele, akkor akár tényleg lehet egy újabb háború.

(Via: Al-Monitor, Times of Israel; Ynetnews.com)
Kimelt kép: MTI/EPA/Mohammed Szaber

Ajánlott videó

Olvasói sztorik