Nagyvilág
TRIPOLI, LEBANON - JULY 27:  A young Lebanese boy holds his father's modern automatic assault rifle, while he talks on his mobile phone geting the latest news during an evening of conflict with the Alawite community, in their home in Bab-al-Tibbaneh, on July 27, 2012 in Tripoli, Lebanon. Conflict between residents of the Sunni, Bab al-Tebbaneh neighborhood and the Alawite Muslims of the Jabal Mohsen neighborhood has increased in recent months. The Bab al-Tebbaneh Sunnis are supporters of the Syrian revolution and accuse the Alawites of destabilizing Lebanon to benefit Syrian president Bashar al-Assad. The Alawite Muslims accuse the Sunnis of harboring terrorists. The two branches of the faith have been in conflict with each other for centuries. (Photo by Kaveh Kazemi/Getty Images)

Már Európában vannak az ISIS kis kölykei

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 08. 17. 17:22

Nemcsak a felnőtt iszlamistákkal kell óvatosnak lenni, hanem az Iszlám Állam által agymosott gyerekekkel is, akik visszatértek.
Korábban a témában:

A kalifátus kölykeinek is nevezik őket, pedig az ő történetük talán a legszomorúbb az egész szír-iraki háború sokszögben. Ők a gyerekkatonák, akiket agymosott az Iszlám Állam (ISIS), és ugyanúgy harcoltak az aszadista kormányerők, a kurdok, a nyugatiak, az irakiak, a pesmergák, az iráni elitgárdisták stb. ellen, mint a felnőttek.

A BBC News forgatott róluk egy riportot, de nem a helyszínen, hanem Európában. Ezek a traumatizált gyerekek ugyanis hazatértek és most itt jelentenek veszélyt.

A 15 évesen beszervezett Ahmednek is sikerült a Közel-Keleten pusztulófélben lévő ISIS-től elmenekülnie, jelenleg Belgiumban él. Ahmed agyát is átmosták az őrültségeikkel, megtanították a Kalasnyikov kezelésére, majd bevetették az iraki erők ostromolta Moszulban. A családjával közölte, maradni akar, nem tudják megváltoztatni az álláspontját.

Ahmed még a pozitív szereplők egyike, ugyanis elmenekült Moszulból, és rájött, hogy nem vezet sehova a dzsihadizmusa. Most, ahogy mondja, együtt eszik-iszik korábbi ellenségeivel, és új életét igyekszik felépíteni. A hatóságok nem is tudnak a múltjáról.

Mutasszim Németországban él, őt két hétig képezték ki és egy saría-iskolába járt, ahol az iszlám oktatást kapta meg. Őt végül egy médiás egységbe osztották be, neki nem kellett öngyilkos merényletet végrehajtania. Márpedig ez volt a gyerekek legfőbb funkciója az emberéletet semmibe vevő ISIS-nek. Ahogy Mutasszim fogalmazott:

Senki sem számítana rá, hogy egy 14 vagy 16 éves fiú felrobbantaná magát.

Mindenesetre a BBC még három volt ISIS-tag gyerekről tud, akik visszatértek Európába. Az Europol nem akart róluk nyilatkozni.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man with hands clasped together
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.