Nagyvilág

A fehér neonácik génvizsgálattal küzdenek a fehérségükért

A legnagyobb baj akkor van, ha kiderül, valami afrikai vér is keveredett a szuprematisták ereibe. A lényeg, hogy fehér ember nézzen vissza a tükörből.

Egy kínos sztorival nyit a Business Insider cikke: a fehér szuprematista Craig Cobb élő adásban tudta meg genetikai vizsgálatának végeredményét, miszerint a DNS-e 86 százalékban európai, 14 százalékban szubszaharai afrikai részeket tartalmaznak. Cobb – aki pár éve Észak-Dakotában egy fehéreknek fenntartott enklávét akart létrehozni – zavarba került

és statisztikai zajnak nevezte azt a 14 százalékot.

Cobb azt tette, mint mostanában több neonáci: a Stormfront nevű oldalra ment, hogy hasonszőrű barátaival arról csevegjen, mi ilyenkor a tennivaló, ha afrikai vér is csörgedez egy olyan ember ereiben, aki a fehérek felsőbbrendűségét vallja. A Stormfrontnak márpedig csak olyan tagjai lehetnek, akik 100 százalékban európai gyökerűek (mindenféle zsidó felmenők nélkül). Ettől függetlenül engedékenyek a tagokkal, azzal nyugtatják a Cobb-féle “rossz” eredményt kapott tagokat, hogy kamu volt a teszt eredménye úgyis.

Az egész onnan derült ki, hogy Aaron Panofsky és Joan Donovan szociológusok különböző kulcsszavak alapján átfésülték a Stormfront hatalmas fórumát, ahol 153 felhasználó közölte, milyen eredménnyel járt a genetikai vizsgálata. Harmaduk elégedett volt vele, de a többség nem. Nekik pedig segített az összetartó közösség magyarázatokkal:

a tesztek megbízhatatlanok, zsidó összeesküvés eredményei, az ember úgyis látja, ha egy zsidó néz rá vissza a tükörből, és különben is, a legfontosabb, hogy elkötelezett fehér nacionalista legyen az illető.

A csattanó az, hogy nem állnak messze a szuprematisták az igazságtól, hisz ezek a tesztek valóban nem száz százalékig megbízhatóak. Ebben a tudományos világ is egyetért. A vizsgálatokat végző privát cégek eleve más emberek DNS-éhez hasonlítják az ügyfelet. Jellemző, hogy a referenciának tekintett embereket úgy választják ki, hogy a felmenőik ne valami gyarmati múltú országból származzanak, és akkor már viszonyítási pont lehet a génállományuk.

Mindenesetre a szociológusok tanulmánya azt is megjegyzi, a közösség nem mindig elnéző azokkal, akik nem zömmel fehér DNS-űek, válogatott szidalmakkal küldve el őket melegebb éghajlatra. Ami még érdekesség, hogy ténylegesen véletlenül, de pont a charlottesville-i erőszakos események után 48 órával publikálták az eredményeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik