Nagyvilág

Harcba küldte Soros a lobbistáit

Egy konzervatív hírportál szerint jóval többet költ az amerikai törvénykezés befolyásolására.

Az MTI által idézett The Washington Free Beacon képviselőházi és szenátusi dokumentumok adatai alapján arról írt, hogy a Nyílt Társadalom Politikai Központ – amely teljesen független az ösztöndíjakat adó Nyílt Társadalom Alapítványoktól – idén az első hat hónapban 4,6 millió dollárt költött lobbizásra, csaknem annyit, mint tavaly, egész évben. 

A központnak három lobbistája van az amerikai törvényhozásban: mindhárman lobbiznak Soros céljaiért, a képviselőházban, a szenátusban, a Nemzetbiztonsági Tanácsban, a Pentagonban és a külügyminisztériumban is. A portál nem nevezi meg őket.

Soros az év során drasztikusan kibővítette azon politikai céljait, amelyek érdekében lobbizik.

A milliárdos április és június között 17 különböző ügyben finanszírozott lobbistákat, a portál konkrétan említi a magyar civil törvény, illetve a lex CEU elleni tevékenységét. A kongresszusi dokumentumokból kiderül, hogy Sorosék – a nemzetközi akadémiai szabadságra hivatkozva – lobbiztak a felsőoktatási törvény ellen, amit a Politikai Központ is CEU-törvénynek nevez.

A kormány válaszolt Brüsszelnek CEU-ügyben
A kormány szerint nem jogvitáról van szó.

Soros Nyílt Társadalom Alapítványai egy sor prominens NGO-nak (nem kormányzati szervezetnek) adtak pénzt Magyarországon –

írta a portál, hozzátéve, a Soros-csoport szerint a felsőoktatási törvény “a demokratikus hangok elfojtását célozza Magyarországon”.

A The Washington Free Beacon szerint a Nyílt Társadalom Politikai Központ 2012-ben 12,4 millió, 2015-ben 8,5 millió, 2016-ban pedig 5,6 millió dollárt költött politikai céljaira. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik