Nagyvilág

Legalább 160 halálos áldozata van a dél-ázsiai monszunnak

Az elmúlt napokban legalább 160-an haltak meg az India és Nepál egyes területein, valamint Bangladesben pusztító monszun következtében és több millió embernek kellett elhagynia az otthonát.

A hatóságok még hétfőn is csak saccolni tudták a pusztítás mértékét, ugyanis az előrejelzések szerint további esőzések várhatók a Himalája lábánál. A legtöbb halott megfulladt, de sokakat temetett maga alá egy-egy összedőlt ház vagy kidőlt fa.

Egy busz maradványai a sártengerben az indiai Himácsal Prades állambeli Mandiban, ahol heves monszunesõzés okozta földcsuszamlás sodort el két autóbuszt 2017. augusztus 13-én. A buszok egy autópálya mellett parkoltak, amikor a földcsuszamlás következtében egy 800 méteres szakadékba zuhantak. (MTI/EPA/Szandzsaj Bajd)

Az árvíz elöntötte a Nepálban kulcsfontosságúnak számító rizsföldeket is, az ár magával ragadta a háziállítokat, és gazdálkodók ezrei váltak földönfutóvá. Ők iskolákban vagy magasabb területeken fekvő helyeken kerestek menedéket, de a segélyszervezetek szerint nincs elég víz és élelem.

Bangladesben legalább 18 nagyobb folyó is áradt, a katonák segítettek menteni azokat, akik a házak tetejére menekültek az áradás elől.

Az Indiai Asszam tartományban tönkrementek a vasúti sínek, így a terület megközelíthetetlen – a legnehezebb helyzetben lévő részekre repülőről dobálnak le élelmet és ivóvizet. Egy másik tartományban egy földcsuszamlás két buszt temetett maga alá, 46 ember halt meg.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Radzsat Gupta)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik