Nagyvilág

Nem enyhül a válság Kelet-Ukrajnában

A hét végén két ukrán katona meghalt, 14 megsebesült.

A kijevi hadműveleti parancsnokság közleményben számolt be arról, hogy az elmúlt nap egy katona halt meg és nyolc sebesült meg a harcokban. Előző nap egy katona esett el, és hat sebesült meg a szakadárok támadásai miatt.

A Moszkva által támogatott szakadárok többször megsértették a tűzszünetet, a legsúlyosabb helyzet a frontvonal északi részén, Luhanszk megyében alakult ki. A déli fronton, az Azovi-tenger partjánál olyan tüzérségi fegyvereket is bevetettek, amelyeket a minszki egyezmények tiltanak.

Szombaton azt jelentették, hogy több lakott településre is lőttek a szakadárok. Krimszke faluban nagy kaliberű páncéltörő gránátok csapódtak be. Az ukrán hadsereg tévéje szerint ezeket olyan fegyverek lőtték ki, amelyek csak az orosz és a jordániai fegyveres erőknél vannak rendszeresítve.

Donyeck megyében a front ukrán ellenőrzésű oldalán Novoluhanszke településen csapódtak be tüzérségi lövedékek, két lakóházban okozva károkat. Péntek este a Donyeck közelében lévő marjinkai útellenőrző posztot vették tűz alá szakadár területről. A jelentések szerint polgári személyek nem sérültek meg a támadások következtében.

A DAN szakadár donyecki hírügynökség vasárnap 23 tűzszünetsértésről számolt be, jelentése alapján 11 lakott településre csapódtak be lövedékek az önkényesen kikiáltott “népköztársaság” területén. Áldozatokról nincs szó a DAN jelentésében.

A luhanszki szakadárok “népi milíciája” szombaton egy civil sérültről adott hírt, jelentéseik szerint az általuk ellenőrzött területre szombatra és vasárnapra virradóan egyaránt 9-9 alkalommal nyitottak tüzet az ukrán fegyveres erők.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői küldöttsége közben legfrissebb, szombaton közzétett jelentésében arról számolt be, hogy ismét észlelték tiltott fegyvereket jelenlétét a frontvonal szakadár oldalán.

Az UNIAN ukrán hírügynökség által ismertetett beszámoló szerint a nemzetközi megfigyelők egyebek mellett hat darab 120 milliméter kaliberű Sztrela-10 (Nyíl) típusú rakétarendszert fedeztek fel nem messze a szakadárok által megszállt megyeszékhely, Luhanszk városától.

Alexander Hug, az EBESZ-misszió helyettes vezetője előzőleg közölte, hogy egy hét alatt 55 százalékkal nőtt a tűzszünetsértések száma a Donyec-medencében. Külön aggódott a küldöttség amiatt, hogy jelentősen nőtt a minszki egyezmény által tiltott, 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyverek bevetéséinek száma.

Adataik szerint egy hét alatt legalább 547-szer vetettek be a harcokban rakéta-sorozatvetőket, aknavetőket és egyéb tüzérségi fegyvereket, de arról nem szólt az UNIAN-hír, hogy a szemben álló felek közül melyik, milyen arányban lőtt az említett fegyverekkel. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik