Külföld

Még az oroszok szerint is esélyes a háború Észak-Korea és Amerika között

24.hu
24.hu

2017. 08. 11. 19:02

Igen magas egy esetleges katonai konfliktus kockázata az észak-koreai atomprogrammal kapcsolatban – mondta pénteken az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov kijelentette: Oroszország mélységesen aggódik a Washington és Phenjan által hangoztatott kölcsönös fenyegetések miatt. A külügyminiszter egy ifjúsági fórumon nyilatkozott a Vlagyimir megyében fekvő Dvorikiben. Beszédét az orosz televízió is közvetítette. “Sajnálatos módon a washingtoni és phenjani retorika kezd túlmenni minden határon” – jelentette ki Lavrov. Arra a kérdésre, mekkora a veszélye annak, hogy a szembenállás fegyveres konfliktusba torkollik, így válaszolt: “A kockázat nagyon magas, különösen, ha tekintetbe vesszük a felek retorikáját”. “Közvetlen fenyegetések hangzanak el a fegyverhasználatról.

Washingtonban megelőző csapás szükségességét hangoztatják, Phenjan pedig azzal fenyeget, hogy rakétatámadást intéz a guami amerikai támaszpont ellen. Ezek a fenyegetések szünet nélkül folytatódnak, ami nagyon aggaszt bennünket” – jelentette ki az orosz diplomácia vezetője.

Nem fogok találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mi történik, ‘ha’. Mindent megteszünk, hogy ezt a helyzetet megelőzzük. Személyes véleményem az, ha közel jutunk ahhoz a ponthoz, hogy kitörjön a háború, az erősebb és az okosabb félnek kell egy lépést tennie visszafelé

– tette hozzá Szergej Lavrov.

A külügyminiszter arra biztatta Phenjant és Washingtont, hogy írják alá az orosz-kínai közös rendezési tervet, amelynek értelmében Észak-Korea befagyasztaná rakétakísérleteit, az Egyesült Államok és Dél-Korea pedig moratóriumot rendelne el a nagyszabású hadgyakorlatokra. Reményét fejezte ki, hogy végül felülkerekedik a józan ész.

Ha ez a kettős befagyasztás végül megtörténik, leülhetünk, és kezdhetjük a legelejéről, egy olyan dokumentum aláírásával, amely valamennyi érintett fél, közöttük Észak-Korea szuverenitásának tiszteletben tartását írja elő

– mondta az orosz külügyminiszter.

Lavrov hangsúlyozta, hogy Oroszország kész az egyenrangú párbeszédre mindenkivel, közöttük az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal is, ugyanakkor bírálta az amerikai vezetést, amiért megkérdőjelezi az iráni atomprogramról kötött hatoldalú megállapodást. Washington azzal vádolja Teheránt, hogy nukleáris programja atombomba előállítására szolgál. Oroszország – Irán szövetségese – jelentős szerepet játszott az iráni atomprogramról szóló megállapodás két évvel ezelőtti megkötésében. Az egyezmény értelmében Irán megnyitja atomlétesítményeit a nemzetközi ellenőrök előtt, annak igazolására, hogy nukleáris programja békés célokat szolgál. Ennek fejében feloldották az Irán ellen bevezetett súlyos gazdasági büntetőintézkedéseket.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.